IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители блокираха международния път Е80

Възможно е да бъде организиран и национален протест

14:11 | 06.01.14 г. 1
Тютюнопроизводители блокираха международния път Е80

Около 300 тютюнопроизводители блокираха международния път Е80 към Турция в знак на протест срещу забавената изкупна кампания за тютюна и по-ниските цени в сравнение с миналата година, съобщи БНР.

Първоначално община Харманли забрани блокирането на пътя, но фермерите спряха все пак движението, като пробиха кордона от полицаи. На асфалта бяха разсипани бали тютюн и след това – запалени.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев обяви, че протестът не е политически.

В декларация на производителите до търговските фирми се подчертава, че те са некоректни към земеделските стопани. Там се настоява за незабавно започване на изкупната кампания на ориенталския тютюн от реколта 2013 година, за спазване на обещания краен срок на кампанията и за запазване на изкупните цени от миналата година.

По време на днешната проява производителите са заявили готовност да организират национален протест.

По-рано днес Цветан Филев коментира, че е възможно да има негласно картелно споразумение между изкупвачите. Той обвини представители на управляващата коалиция в празни обещания към производителите. Според него
политически обвързани кметове в Югозападна България от „управляваща партия“ обикалят регионите и дават обещания на производителите.

Как може една и съща фирма да изкупува един и същ сорт тютюн в две съседни държави, които са страни-членки на ЕС, и в България цената да е 5 лева, а в Гърция 5 евро, попита Филев.

Кметът на Неделино Стоян Беширов призова държавата да спре дейността на некоректните към производителите фирми.

По-късно в централата на ДПС бе проведена среща на ръководството на партията с тютюнопроизводители. Според председателя на партията Лютви Местан въведената от ГЕРБ либерализация на сектора е довела сектора дотам, че да се наложи да се възстанови частично законовата регулация.

Производителите искат три неща: да са сигурни, че кампанията по изкупуване е в рамките на периода 1 ноември – 31 януари, те искат минимални изкупни цени и трудът им да се заплати в срок, каза Местан. Той заяви, че трябва да има регистър на търговците, които да спазват тези три условия.

Затова ДПС ще предложат възстановяване на регистъра за изкупвачите. Тютюнът ще трябва да се изкупува след сключването на договори, в които да фигурира „справедливо заплащане“. Ще се възстанови дейността на държавните експерти оценители.

Запитан дали ще има минимални цени за тютюна, Местан отговори, че „тази идея е на масата, трябва да се провери дали ще има противоречие с европейските регламенти“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Svetulka
преди 10 години
добре дошли в 2014г.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още