IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите директори на екоинспекциите – експерти или партийни кадри?

Министерството на околната среда назначило директорите на регионалните инспекции в последния работен ден на миналата година

10:28 | 07.01.14 г. 2
Новите директори на екоинспекциите – експерти или партийни кадри?

След конкурс екоминистерството назначи директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, басейновите дирекции и на националните паркове в последния работен ден на миналата година, съобщи БНР. 

Припомняме, че всички ръководители на РИОСВ, на басейновите дирекции и на националните паркове бяха уволнени миналата година от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. От ръководителите на дирекциите зависи спазването на екоизискванията и усвояването на евросредства по направлението за биоразнообразие.

Резултатите от конкурса коментира зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Според него избраните ръководители отговарят на изискванията за заеманата длъжност. Запитан защо назначенията са станали в последния ден на годината, той обясни, че това е станало заради „малко забавяне в работата на комисията“.

На въпрос дали това са политически назначения той отговори: „Назначенията са извършени съобразно закона и аз не знам да е имало политически натиск“. На новите директори трябва да им се даде срок от два-три месеца, за да навлязат в детайлите, каза Георгиев.

Според него квотен принцип в екоминистерството няма (при разпределението на длъжностите между двете управляващи сега партии). Георгиев даде пример, че той самият винаги е бил свързан със социалистическата партия.

По повод случаите на строителство върху дюни по Черноморието, Чавдар Георгиев коментира, че проблемът при дюните е, че не всички такива терени са добре картирани и това е въпрос на кадастралните планове. В момента тече процес по картирането на дюните и след като приключи, може да се окаже, че територии, които не са дюни, са обозначени като такива, заяви зам.-министърът.

Тома Белев от "Зелени Балкани" каза, че ръководителите на териториалните звена на министерството трябва да бъдат професионалисти по екология и опазване на околната среда, но нито един такъв специалист сега не е назначен.

В противен случай ще се случи това, което се случва през последните години. Всяка нова власт казва, че предишните директори не са професионалисти и това се случваше при Тройната коалиция, при ГЕРБ и сега също, обясни Белев.

Сега никой от назначените не е работил в тази област. Ще им трябват не два-три месеца, а години да навлязат. След това следващата власт ще каже, че са вземали грешни решения. Материята е сложна. Директорите трябва да различават какво им предлагат експертите, каза Белев. Той даде за пример дюните като сложен казус.

Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Maria Hristova
преди 10 години
Силве, подпрепям те. ГЕБР изгониха Тома Белев от поста директор на парк Витоша, защото съсипа планината и май се беше забъркал в далавери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Silveto
преди 10 години
Не разбирам с какво право Тома Белев изобщо взема отношение по този въпрос? Кой е той, че да говори за екология? Човекът, който искаше да прибере 3 млн. лв., за да брои делфини, човекът, който гушна хиляди по незаконни обществени поръчки, човекът, който с жена си от WWF са в основата на истинския зелен октопод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още