IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Ползите от количествените улеснения намаляват

Банкерите са изразили готовност да сложат край на месечните покупки на облигации в средата на 2014 г.

21:44 | 08.01.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Това бе последното заседание на Бен Бернанке като председател на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Това бе последното заседание на Бен Бернанке като председател на Фед. Снимка: Ройтерс

През декември Федералният резерв на САЩ взе решение да започне да намалява обема на месечните покупки на активи с 10 млрд. долара, считано от януари тази година. По голямата част от централните банкери смятат, че ползите от нетрадиционната политика намаляват с течение на времето. Това става ясно от протокола от последното заседание на банкерите с Бен Бернанке начело на централната банка.

Протоколът от срещата им, провела се на 17 и 18 декември, включва резултатите от проучване сред банкерите относно разходите и ползите на програмата за количествени улеснения, пише MarketWatch.

Резултатите от допитването показват, че „мнозинството смята, че пределната ефикасност на покупките вероятно намалява, докато те все още продължават“. Повечето от членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) смятат, че централната банка може да приключи с покупките на облигации още в средата на 2014 г.

С 9 гласа „За“ и един „Против“ банкерите решиха от януари да намалят с 10 млрд. долара обема на активите. Фед вече ще купува облигации за 75 млрд. долара месечно.

Банкерите споделят, че първата стъпка е била предпазлива, като някои от тях са изразили притеснения за евентуално непредвидено затягане на финансовите условия.

Фед направи важни промени в изказа на протокола си. Централната банка няма да вдига краткосрочните лихвени проценти, докато безработицата не спадне под 6,5%. Само някои банкери са пожелали границата да бъде намалена до 6 на сто.

Други са се противопоставили на желанието за понижение на целта за безработицата, защото промяната щяла да бъде объркваща и щяла да подкопае доверието в централната банка.

За пръв път в протокола се посочва, че централните банкери възнамеряват да следят зорко ниската инфлация. Повечето от тях обаче вярват, че инфлацията отново ще се върне към поставената цел от 2%.

Все пак само някои от тях са повдигнали въпроса, че последните понижения в инфлацията свидетелстват за не чак толкова силно икономическо възстановяване, както мнозина смятат.

Половин час след публикуването на протокола* Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,52% до 16 445,36 пункта. S&P 500 спада с 0,1% до 1 835,99 пункта, а Nasdaq се покачва с 0,29% до 4 165,37 пункта.

* Информацията за индексите е актуална към 21:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Здрасти!Я дай малко повече конкретно инфо отвътре вместо само намеци и асоциативи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Колко ли "човека", непритежаващи поне 32-та степен към съответната lodge изобщо си имат представа какво всъщност "прави" ФЕД по отношение на рекламираните QE ??... а то даже не може да се скрие при елементарен анализ в "не-ТВ" реалност!П.С. Кой вярва, че чиновници могат да вземат свободно сами лично решение свързано с работата им? - ами то и на снимката по израза на лицата на "избраните" се вижда отговора който би дал всеки безпристрастен страничен наблюдател :))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още