IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатът от намаляването на ДДС на хляба в Румъния е положителен

В България тази мярка няма да действа, твърди заместник-министърът на земеделието Явор Гечев

17:20 | 09.01.14 г. 3
Резултатът от намаляването на ДДС на хляба в Румъния е положителен

Резултатът от намаляването на ДДС на хляба и на хлебните изделия в Румъния е положителен. Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос държавният секретар към Министерството на земеделието и развитието на селските райони в Румъния Даниел Ботаниу. В крайдунавския град той и неговият колега Влад Манастиреану се срещнаха със заместник-министрите на земеделието и храните Бюрхан Абазов и Явор Гечев.

Ботаниу обясни, че с въвеждането на мярката от началото на септември миналата година румънското правителство е успяло да задържи конкурентоспособността в тази сфера, запазени са работните места и до голяма степен са намалели данъчните измами.

"Ако нещата вървят в тази насока, ние сме решени за тази година да приложим мярката и за месото и месните продукти, след това за млякото и млечните продукти, както и за зеленчуците и плодовете", обясни Ботаниу.

Заместник-министър Явор Гечев обясни, че при високият процент на вносни храни в България намаляването на ДДС ще работи точно в обратната посока. Тази мярка може и да проработи в България, но трябва да се направят в няколко години много последователни стъпки. По думите на Гечев една от тях е да се постигне "осветляване по отношение на бизнеса в страната ни, т. е. не един земеделски производител да произвежда пет декара домати по регистрационна
карта, а да продава 200 тона".

"На този етап тази мярка, която работи добре в Румъния, не смятам, че ще работи добре и в България, т. е. може да се получи точно обратният ефект на негативна финансова тенденция по отношение на българските производители", обясни Гечев.

В България отдавна се води дискусия за това дали да бъде намалено ДДС върху храните, мярката се подкрепя от някои производители. Миналата година обаче агроминистърът Димитър Греков категорично заяви, че правителството не възнамерява да предприеме такива действия.

По време на срещата е обсъдено още България и Румъния да работят за изграждането на две общи тържища на производителите, съобщиха от агроминистерството. Борсите ще бъдат разположени около двата моста на Дунав, а строителство им ще бъде финансирано по Програмата за трансгранично сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Прав е зам министъра Гечев. Няма да проработи у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
У нас цената на леба е тройно надута!У нас цената на тока е двойно надута!У нас цената на горивата е космическа!У нас няма да има скоро икономика, ако не се озаптят всички източвачи на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mnz
преди 10 години
Значи за Румъния, където хората имат по-восики доходи и живеят по-добре, може да се намали ДДС-то за хляба, а при нас щото видиш ли народа купувал вносен хляб не бивало да се намаля ДДС-то ...Ами намалете поне ДДС-то върху хляба, министъра да не се оправдава с вносните храни, защото всички знаем че у нас не се яде вносен хляб.А може би министъра не го знае това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още