IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Сноудън е откраднал 1,7 млн. файла от американските служби

Документите са предимно за операции на американската армия, военноморския флот и военновъздушните сили

10:01 | 10.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едуард Сноудън е откраднал 1,7 млн. файла от американските служби

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън е откраднал около 1,7 млн. файла, свързани с разузнавателните операции на въоръжените сили на САЩ. Това разкрива секретен доклад на Пентагона, цитиран от световните агенции.

Миналата година Сноудън разкри публично 250 000 секретни документа на службите, но броят на файловете, които е изнесъл от Агенцията за национална сигурност (NSA) в САЩ, изглежда e много по-голям.

По-голямата част от тях са посветени на провеждащите се операции на американската армия, военноморския флот и военновъздушните сили, посочват ръководителите на Комисията по разузнаването в Конгреса.

Според тях, ако част от тази информация бъде разпространена, това може да нанесе сериозни щети върху разузнавателните дейности на Съединените щати.

На 9-и декември евродепутатите решиха да отправят покана към Сноудън да даде показания в рамките на разследването на ЕП на шпионажа от страна на американските служби.

Вчера директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че е смутен, тъй като много хора наричат бившия служител на агенцията „герой“, посочва USA Today.

Името на Сноудън се прочу по света през юни 2013 г., когато той предаде на вестниците Guardian и Washington Post серия от секретни материали за програмите за наблюдение в интернет, дело на разузнаването на САЩ и Великобритания.

След случилото се той излетя за Хонконг, а от 23-и юни до август 2013 г. се намираше в транзитната зона на московското летище Шереметиево. След това Сноудън получи временно убежище в Русия за една година.

По думите на Коми САЩ работят с Русия активно в сферата на сигурността във връзка с предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи, но той няма намерение да обсъжда с руснаците състоянието на Сноудън. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
keizer
преди 10 години
както писах в предишна статия, тоя няма да доживее до пенсионна възраст. американците забавят но не забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още