IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

90
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Трудно се "отварят очи"...------------------------------------------И аз съм се убедил, че хората учат уроци по възможно най- трудния и болезнен за тях път, този на непосредствения си личен опит ;)) Нерадостното следствие от такава една зависимост е, че уроците ще тр. да бъдат прочетени (наместо поуките да бъдат изведени умозрително или интуитивно), рефлекса възбуден от преживяната болка може да даде тласък в нужната посока. Може би не вс. е загубено, било то и на висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Трудно се "отварят очи". Да не казвам колко труден е отказ от чуждопоклонничество. Често срещане и срама и неудобството от "собственото".Да не говорим, че "бомбата" с откровената и вопиюща неграмотност цъка. Пукнала е една мъничка до сега.:) Духовната нищета е в степен на безвъзвратност. Тука Мартин Идън няма място. Дори Андрешко загива.Един "проблясък" за абсурда в БГ:-Кой е всъщност Джон Голт - попита Йосарян, докато чакаше Годо......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ако човечеството има толкова могъщ противник, то два пати по-силна е тежестта на аргумента, че СПАСЕНИЕТО може да бъде търсено само по пътя на духовната еволюция и промяна в ценностната база на човека, на нивото на материалната цивилизация (там където човек трепери единствено за материалното и не се интересува от нищо друго), битката е обречена ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Не, че имам против спирането на процеса. Напротив! Вероятно на този или по-късен етап, и та за период на 1, макс.2 поколения ще са възможни "бягства" на отделни индивиди и опит за съхраняване на "човешка" ценностна система. Един вид "обреченост" на системата която е позната до настоящето. Дано не съм прав в предположенията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Скромното ми мнение е, че за това което пишеш, е късно. Вече има оформен/според мен/, достатъчно силен/политически, властово и финансово/ кръг, за когото пътя по сегашната спирала надолу, води само огромни ползи и последваща възможност за почти тотален контрол. Да, в обхвата на един човешки живот, биологичен цикъл/вкл. хранене, нагон, самосъхранение на индивида и прочие/ това изглежда почти несъстоятелно. Но тези индивиди гледат на това през друга призма и с идеята да създават единствено и само заменящи ги себеподобни. Духовната и материална нищета, битуването заради оцеляване/без да е ясно осъзнато от индивида поради ограничени познания и кръгозор/ ще доведе така или иначе до спестяване на 1. част от ресурсите за които говориш. 2. екологията/ограниченото потребление и достъп/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Остава да се надяваме, че една такава еволюция в ценностите и човешката култура, може да се случи в момент, когато все още ще има някакъв смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
И към двата проблема, струва ми се, устойчивия подход е промяна в ценностната база при човека (т.е. тука вече излизаме от тясното поле на икономиката и навлизаме в територията на социалното, философското и ДУХОВНОТО). Ако човечеството замени КУЛТА към материалното (особено в този му екстремен и уродлив вариант, който виждаме в съвремието) е в състояние да реши и двата проблема: 1. Защото ще замени вътрешната си мотивация за действие (а най-устойчивите модели стъпват в/у вътрешна за човека мотивация), тя ще бъде адекватна на механизмите, които са заложени в една социално-икономическа конструкция, където присъства ББД (т.е. мотор на човешките действия няма да е самоцелния стремеж към материална хипертрофия, а да кажем балансиран живот в балансирана среда и общество);2. Като следствие, отказа от материално свръх-потребление, както и въвеждането на плановост, може да са предпоставка за решаване на проблемите с екологията и ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Задачата за ББД, в затворена общност (икономическа/технологична зона) е нерешима с апарата на свободния пазар (според мен си описал мн. точно голяма част от аспектите на този конфликт). При свободен пазар, ББД може да се въведе в зона, в която се концентрират (най-общо казано) ресурсите от други зони, т.е. експлоатация/колонизация на тези пространства и това също може да продължава до определена граница. В затворена система (теоретично), ББД може да се реализира с планова и регулирана икономика, при което изникват др. проблеми, част от които наблюдавахме при соца:-основния е свързан с личната мотивация за труд/активност в рамките на системата;-втория толкова значим проблем са изчерпаемите ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
А за който се интересува - неизбежността на прехода е пресказана от:- Маркс (1867,Критика на политическата икономия) - окрупняването на капитала и нуждата от експанзия при крайни пазари води до зачестяване на ик.цикли и блокаж с една последна криза.- Питирим Сорокин (1941 "Кризата на нашето време"), - дава модел на цикличността при цивилизационните скокове на база обществено политическа идеология отразяваща се неизменно на култура и изкуство, които пък са ползвани като индикатори за моделиране и предвиждане.Според него сега сме в най тежкия преход към нова идеологическа пардигма, каквито е имало само 4 пъти в историята. Един от тях е бил прехода към християнство.- Римски клуб през 1972, - икономическо моделиране и предсказание за криза. Орио Джиарини и Патрик Лидке членове на Римския клуб доразвиват прогнозите през 1996 в "Бъдещето на труда"- проекта Венера считам за първи опит за нова парадигма, но красивите думи спестяват нуждата от тотална държава и други лоши думички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
...позачетох bbd.bg и бях удивен от наивността и ентусиазма с който е развита идеята...Разбрах че даже няма да се печатат пари, а ще се разчита САМО на косвените данъци от потреблението (ДДС, акцизи, евентуално други). Това означава, че печалбата мотивираща производство явно е вън от сметките в противен случай тя ще вади пари от системата и ще налага печатане + стръмен прогресивен пряк данък +ТЛБ. Ако не, то ББД само от косвен данък при пазарна икономика е икономическо перпетуум мобиле, утопия. Както и да е, дори и да се решат някак си абсурдите, то неизбежните печатане + стръмен пряк прогресивен данък +ТЛБ = ик.демотивация изискваща принудително (държавно) производство. Принудителното производство изисква плановост и тотално държавно управление, което е в противоречие с идеята за ББТ при пазарна икономика.Извода е че ББТ наистина е неизбежно при сегашните технологии и мирен свят, но то е стъпка към тоталната ( и в крайна фаза глобална) държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още