IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 14 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Едно от очевидните неща, които трябва да се направят, но неясно защо дори не се и обсъждат е, че трябва да се премине на 4 часов работен ден. По-добре е двама души да работят по 4 часа и да си изкарват парите отколкото един да работи 8 часа и от него да се взема за да се даде на този, за който няма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 0
KrasimirPetkoff
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=BhF4Tl4RtyA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 6
rover
преди 10 години
Не знам защо толкова се плашите от тази идея. Вероятно тя е добре обмислена и ако една държава от ЕС няма възможност да раздава пари на калпак, то те със сигурност ще им бъдат осигурени от по-богатите държави. Просто и ясно е, не знам какво не разбирате.Всъщност и на мен нещо не ми стана ясно. Жените, при този комунизъм, кога ще ги направят общи - преди да започне раздаването на пари ( защото поне за тази работа пари не се иска), или след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 0
lookff
преди 10 години
Виж тук: http://economix.bg/bazoviyat-dohod-e-stara-ideya-s-mnogo-neyasnotiтук: http://***.libertarianism.org/columns/libertarian-case-basic-incomeи тук: http://binews.org/2013/12/u-s-%E2%80%9Clibertarians%E2%80%9D-debate-basic-income/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 7
tchujdenetza
преди 10 години
Невъзможно е либертарианците да са за тази идея. Аз съм либертарианец и знам какво говоря. Тази идея е фундаментално противоположна на либертатрианството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 3
lookff
преди 10 години
Най-интересното за мен е, че тази идея се подкрепя от крайната левица и от ..... либертарианците - http://economix.bg/bazoviyat-dohod-e-stara-ideya-s-mnogo-neyasnotiУмерените политически течения за сега гледат на нея като на екзотика и не и обръщат никакво внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 20 rate down comment 3
drakobg
преди 10 години
Тука доста хора са поразсъждавали,къде умно, къде емоционално.Не е задължително минималната заплата да става 400 евра.Може просто държавата да доплаща разликата до тази сума, както е например в Англия-working tax credit-ако работиш за малко пари, или непълен работен ден ти се доплаща всяка седмица някаква сума, нека в разглеждания случай да е до 400Е.Или нима днес 50% от американците случайно са икономически неактивни, от тях половината на хранителни помощи-food stamps. Това е някакъв постепенен преход към нови взаимоотношения в обществото.В резултат на конкуренцията, напредъка на науката, роботизация, глобализация и поглъщане на фирмите от по-конкурентноспособните или по-добре корумпиращите един ден една компания ще погълне всичко останали и само нейните служители биха имали работа.Кой тогава би купувал продуктите и и с какво? Ще се стигне до нов начин на преразпределяне на благата.Как, какъв и с колко проблеми и кризи по-пътя-само бъдещето ще покаже....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 16 rate down comment 2
KrasimirPetkoff
преди 10 години
Явно уважаемите "експерти" съвсем са се оплели като пиле в кълчища. Добре е да разберат първо каква е разликата между минимална заплата и минимален доход. Явно ще им трябват и по още 2-3 висши образования, за да схванат и разликата между безусловен базов доход (ББД) и гарантиран минимален доход (ГМД). Подписите за европеската инициатива (ЕГИ) за ББД нямат нищо общо с идеята за 400 евро ГМД, още по-малко пък с минималната заплата. Между другото пък разликата между българският проект за ББД и ЕГИ за ББД е почти от земята до небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
" Приемаш ли да отговоря на въпроса ти на л.с.?"=====Не виждам особена разлика дали ще е на лична или тук пред всички :) Публично май е по добре. В крайна сметка споделено със всички е по интересно мнението на всеки от нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Такъв съм: глобалист, хахахаха ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още