IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 10 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Хехе! По същия начин мога да определя 20 за абсолютно ББД! :)Все пак си мисля, че този ББД трябва да позволява на индивида да оцелее до следващия месец.Това му дава "свобода" да избира с какво да се занимава, а НЕ да бъде принуден.Държавата "принуждава" хората да бъдат "работници", защото няма конкуренция в бг икономиката. В бг икономиката има само монополи и мафиотски организации. Така човека е "принуден" да работи за тези организации, защото ако започне да изгражда свой бизнес, още първият месец ще трябва да плаща осигуровки на 420 лв. независимо, че нищи не е спечелил.За го няма това "вредно" влияние на държата, тя трябва да бъде "принудена" да отдели пари на всеки свой гражданин.! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ти се праиш на луд. 800 лв + 800 лв (мин) много добре те разбрах. Ти сметни откъде ще дойдат парите и как ще бъдат събрани. Фокусирал си се на думата заплата. Ми аз съм навит да всигнат минималната заплата на 1000 лв! НЯмам проблеми с това!!! Но не съм навит да дават по 800 лв на калпак, щото е готованко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Изглежда идеята е да не се стимулира възпроизводство, ако не си осигуриш допълн. трудови доходи, щото, ако за вс. ***, пардон дете се дават такива средства, нали се сещаш ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Този коментар, всъщност доближава "идеята" за ББД. Самия ББД, още като "идея" отхвърля така да се каже всички въпроси свързани с производство, добавена стойност, производителност и прочие. Той, очевидно, касае единствено и само подсигурено ПОТРЕБЛЕНИЕ. И каква инфлация всъщност, та нали затова е ББД, за да не се влияе от инфлация. Цифрата 400 е съвсем условна към този момент. Една ретроспекция ще покаже на всеки, как се прилагат и налагат глобалните принципи и поетапна консолидация на управление.@alphaomega, за съжаление, според мен света и хората би трябвало да да се опитат да съхранят идентичност и запазят някакъв "човешки" облик на живота.Иначе влизаме в НФ, като многото които се въртят и подготвят "електората" за идеята.И най-накрая да прочета някъде, че част от причината за т.нар. Криза е свръхпроизводство и безработица в резултат на технологии. Другата съществена е разбира се безконтролната спекула и печалби от нищоправене от многобройните трейдъри, брокери, фондове, и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Колко имигранти ще искат да получават този доход ?Дори само този въпрос е неразрешим - ЕС или трябва да затвори врати и изхвърли имигрантите или да наложи модела на целия свят без изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 10 години
ББД, не е бъдеще. ББД е предпоставка за сериозен конфликт между държави или по точно региони, защото държавите отиват към сливане. После ще стане между класи. Защото едните ще цоцат (повечето), а другите ще блъскат. Най накрая, ще се появи група, с доста радикални виждания, която ще реши, че да цоцат от тях е несправедливо и нечестно. Човешката раса още не е голямо семейство за да се поддържат групите една друга "безусловно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Абе пич ....ти не разбираш ли, че не може да има заплата по-малка от ББД ако се въведе след някоя година това "чудо"...не се прай на "луд"...да не кажа друга дума....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да прав си извинявам се. Но това е малко облекчение при текущата демогравска обстановка - ниска раждаемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
заплатата не се влияе от ББД. И 2000 лв да получаваш, пак получаваш ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Това е за да бъде безусловен :)) - ако е по -голям започват да се появяват условия . Наистина , ако безработицата достигне висок процет - примерно 70 -80% , защото всичко се е роботизирало - тогава може да има сериозе базов доход .Работещите ще са единици и те ще се ползват със специален статут , те ще ръководят системата и няма да имат нужда от пари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още