IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 18 rate down comment 0
kefal
преди 10 години
Точно и ясно, този момент е вече почти настъпил, но хората не искат да го признаят. Много от работните места, които ги е имало преди 20-25г., сега просто ги няма. Например навремето е имало обикновени стругари, днес всичко е автоматика, пак има стругари, но образовани и не 20, а само 1 да програмира и да зарежда детайлите. Същото е и с другите производствени професии, всичко е автоматично. Единствено на управленско ниво е непроменено положението и в сектора на услугите. В производството обаче, където бяха най-много работните места, вече няма нищо общо с едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Пич....ето с това трябваше да започнеш....Просто няма измъкване освен ако не се въведе нов начин за разпределяне на благата. Именно...трябва ново по-справедливо разпределение на благата!!! Така е в държавите към който се стремим...нали...тия ..северозападните държави на Европа!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами, аз до колкото разбирам ББД "засяга" само пълнолетните, не вс. хора ?http://bbd.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Абе пич, ако заплатата ти е под ББД...какво трябва да стане според теб....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 26 rate down comment 3
alphaomega
преди 10 години
ББД има бъдеще и това е посоката в която трябва да мисли и работи човечеството ако иска да върви напред. На всеки човек който не е кон с капаци и вижда по далеч от носа си, му е ясно че при това развитие на технологиите и при тази автоматизация, глобализация, оптимизация и аутсорсинг просто не възможно икономиката да създаде работни места за всички. Не е далеч деня в който ще се стигне до положението в което икономиката е високо продуктивна но създава малко на брой работни места и то само за високо квалифицирани кадри. Ще последва огромна безработица и тотален срив на покупателната способност на населението, и тотален срив на доверието.Икономиката ще бълва продукция(потенциално), а населението няма да има пари да потребява. Системата ще се саморазруши. ще има бунтове, може и до граждански войни да се стигне. Просто няма измъкване освен ако не се въведе нов начин за разпределяне на благата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
МЕсо, 400 евро е минимума ЕС. За бг не може да е по малко. Това е според идеята за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Работодателите се опасяват от фалити, защото за да наемат работник, предлаганото възнаграждение, тр.да е по-високо от размера на ББД, т.е. МРЗ=800 лв. ;))Грешка! Човешката алчност е и човешката глупост. Този, който не работи ще има 800 лв. Този който работи ще има 800 лв + заплатата си. Демек пак този които иска да е по-добре ще работи. Дотам докато инфлацията не скочи толкова, че 800 лв ще струва един хляб + един салам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Тоя чичко Данев колко дни има в реалния бизнес на ръководно ниво?! НПО, каквото е Стопанската камара, не е бизнес - там нищо не се създава! Ами този Манолов?! Какво са създали тези двамата в живота си, от което обществото (пазарът) е имало нужда?! Аман от номенклатури, дето се правят на експерти!Важни са доходите, защото те генерират свободен пазар за местния продукт, а не броят заети лица. Да не говорим за това колко са работните места за доброволци в къщи или на обществени начала, за които не се заплаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Някой изобщо погледна ли формулата 7 000 000 * 800 ? ББД е толкова *** за изчисление, защото се полага на всеки жив гражданин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ББД НЕ Е ЗАПЛАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още