IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите трамваи в София пестят емисии въглероден двуокис

Мотрисите са с климатик и видео наблюдение

12:54 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До няколко месеца в движение ще бъдат пуснати 20 нови мотриси. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

До няколко месеца в движение ще бъдат пуснати 20 нови мотриси. Снимка: Investor.bg

Новите трамваи, които ще се движат в София, след като бяха закупени със средства от оперативна програма „Околна среда“, имат екологичен ефект – те пестят електричество и ще редуцират  вредни емисии от въглероден двуокис с 5 000 тона годишно. Днес първите два нископодови трамвая, които са произведени в Полша, бяха представени от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

До няколко месеца в движение ще бъдат пуснати общо 20 мотриси. Тяхната обща стойност 66,3 млн. лв.

„Мотрисите са комфортни и изпълняват екологичните изисквания. Имат модерна конструкция,  лесно достъпни са за хора с увреждания, дават дава добра визуализация на маршрута, по който се пътува. Имат има много защитни средства и се води регистър на допуснатите грешки по време на управлението“, коментира Искра Михайлова.

Тя припомни, че решението да бъдат пренасочени пари от оперативната програма към градския транспорт беше взето през 2012 г. - това на практика са спешни проекти, с цел да не се изгубят пари по програмата. Тогава беше решено средства за екологичен транспорт да получат градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Парите бяха взети от сектор „Води“.

Новите трамваи, засега се движат по линия "1". Те са с климатик и видео наблюдение.

Процедурата за новите метанови автобуси, които също трябва да се движат в София, е пред финал, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още