IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусните превозвачи обявиха национален протест

Ако исканията им не бъдат чути, от 1 февруари превозвачите може да спрат да возят пътници по всички линии в страната

13:34 | 13.01.14 г. 9
Автобусните превозвачи обявиха национален протест

Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) стартира от днес национален протест. Причината -неизпълнените от страна на ресорните институции искания на бранша, които бяха представени от превозвачите през ноември. Това бе обявено на пресконференция, организирана от браншовата организация, в която членуват повече от 80 автобусни компании, сред които и тези с най-голям пазарен дял - „Етап-Адрес”, „Юнион Ивкони”, "Груп Плюс", "Арда Тур" и "Транс 5".

На територията на всички автогари в страната, където оперират превозвачи от сдружението, от днес ще бъдат разлепени плакати с надпис "Протест".

Превозвачите настояват да бъдат изпълнени общо 6 на брой техни искания. Те настояват за по-голям контрол върху сивия сектор и нелегалните превози. По тяхна оценка в момента сивият сектор формира 17-19% от броя на превозите - вътрешни и международни.

Освен това от сектора настояват да бъдат бенефициент по оперативните програми, за да могат така да финансират купуването на нови автобуси.

Третото им искане е по отношение на превозите, които компаниите извършват с намаление за отделни групи от гражданите. По думите на Ивайло Константинов, член на организацията и управител на „Юнион Ивкони”, държавата "не дава нито лев" компенсация за извършените превози с отстъпки за ученици, инвалиди, пенсионери и други.
 
"Предоставяме намаления на десетки групи граждани, без стотинка компенсация от страна на държавата, което носи близо 500 млн. лева загуби на бранша. Около 25% от превозите ни са пътници, пътуващи с намалени цени или безплатно. Това е един много сериозен дял от пътникопотока, който обслужваме", обясни той.
 
Отстъпки при пътуване ползват деца до 7 години, деца на възраст 7-10 г. (ползват 50% намаление), ученици, студенти и докторанти - 30% намаление, пенсионери (20% намаление), също ветерани от войните и военноинвалиди, а държавните служители на МВР, ДАНС и съдебна полиция - пътуват безплатно.  
 
От 1 февруари - блокада на всички превози в страната

Ако до края на месеца не бъде изпълнено поне едно от исканията на бранша, от 1 февруари фирмите в сдружението спират да возят и да осъществяват превозна дейност по всички общински, областни и републикански линии от транспортната мрежа. Галя Топалова, председател на организацията, уточни, че дори при едно изпълнено искане блокада на превозите няма да има.

Нейното изказване бе подкрепено от Ивайло Константинов, който заяви, че превозвачите очакват реакцията на ресорните институции. Той уточни, че всички компании, които членуват в сдружението, са в готовност от 1 февруари действително да преустановят всякаква работа.

"С други думи, ще блокираме всякакво придвижване на пътници по автобусните линии в страната. Тук не става въпрос само за линиите по дългите дестинации като София - Варна. Говорим за всички превози по републиканската пътна мрежа", разясни Константинов.

"За една година сме написали 104 писма, на които имаме само 4 отговора. Надявам се да чуят исканията ни, ние сме добронамерени. Хубаво е да се говори, но трябва и да се работи", допълни Топалова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Оплаквали се от автостопаджии! ха ха ха Това като го чух се смях много! Ами да поискат закон, забраняващ на плебса да притежава автомобили с повече от две места за да са по сигурно зависими от тях! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
fps
преди 10 години
Явно автобусните фирми изгубиха лобито си в парламента, и вече няма кой да приема закони в ущърб на БДЖ например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Ей ся е момента Драго Столайнев да излезе и да каже : "Спокойно, няма да има фалирали." Да живее пазарЪ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
Чудесно.Като почнат да протестират да не запират.Завинаги.БДЖ да се стяга и да пуска нови влакове.Крайно време е тая и тираджийската мафия да бъдат унищожени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Joel
преди 10 години
Отстъпката за студенти е 2 лв. при 30 лв. билет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Още повече, че директивите и политиките на ЕС, пък и здравия разум все пак, са в посока ЕКОЛОГИЧЕН ТРАНСПОРТ. Аз поне за сега не се сещам за по-екологичен обществен такъв от релсовите/и други форми на електро/ превозни средства. Цял свят в тази посока се развива, само ние гледаме към Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Guinea
преди 10 години
Алекс, напълно те подкрепям! Като не им изнася, да си съкратят курсовете - да возят само там, където им е изгодно. Не беше ли това пазарната икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Guinea
преди 10 години
Малоумната Галя Топалова, която е сред най-алчните хора в автобусния бранш първо не знае, че частници нямат право на финансиране по коя да е оперативна програма. Ама и авторът на статията не го знае, което е видно от написания текст. Той авторът дори не знае кой може да бъде бенефициент по оперативни програми, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
alexx
преди 10 години
По направленията, по които се движат пътнически влакове, трябва да се ограничат превозите с автобуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още