IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на фирмите в България расте въпреки кризата

Предприятията в енергетиката са с 67% повече, а в селското стопанство – с 46%

15:57 | 13.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Броят на фирмите в България расте въпреки кризата

Въпреки затруднените условия за правене на бизнес, в периода 2008-2012 г. броят на фирмите в България е нараснал с 11%, благодарение най-вече на микропредприятията (които са с 14% повече) и за сметка на малките (15% по-малко) и средните (23% по-малко) предприятия. Това се посочва в изследване на БСК, представено от  изпълнителният председател на камарата Божидар Данев на среща с представители на  Световната банка.

В периода на икономическа криза най-голям ръст в броя на фирмите у нас се наблюдава в сектор „Енергетика“, където през 2012 г. фирмите са с 67% повече спрямо 2008 г. Това се дължи най-вече на бума на бизнеса с възобновяеми енергийни източници.

Добра новина за българската икономика е, че на второ място по ръст на фирмите е селското стопанство (46%), който е един от секторите с потенциал за растеж, наред с информационните технологии, електрониката и електротехниката, машиностроенето и туризма.

„Българският пазар е ориентиран към внос, въпреки че имаме изключително благоприятни природни условия за производство. 72% от храните на българския пазар са вносни. Например, внасяме картофи, а само преди години бяхме втори в света по износ на същия продукт“, заяви Божидар Данев. Според него сред причините за недостатъчното развитие на селското стопанство е затрудненото субсидиране и липсата на работна ръка.

Според Божидар Данев основни бариери пред инвеститорите, вкл. за разкриване на работни места, са политическата неопределеност и неспокойство, високата цена на кредитите, неустойчивата нормативна уредба, намесата на държавата на пазара, липсата на квалифицирана работна ръка, недостатъчно добрата логистична инфраструктура, както и съществуващите регионални и структурни дисбаланси в икономиката.

Въпреки по-бързите темпове на нарастване на производителността на труда у нас спрямо средната за Европа, стойността на един отработен час у нас продължава да е 6,7 пъти по-ниска от тази в ЕС-27.

Изменение в броя на предприятията през 2008 - 2012 г.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Броят на фирмите на управляващите ще расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още