IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания е постигнала най-силния си ръст от шест години

През последното тримесечие БВП се е разширил с 0,3%, данните обаче още не са потвърдени от националната статистика и централната банка

09:22 | 14.01.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Испания е постигнала най-силния си ръст от шест години

Икономиката на Испания е нараснала с най-бързия си темп от почти шест години насам през последното тримесечие на 2013 г., което подхрани надеждите, че страната най-накрая здраво е стъпила на пътя на възстановяването, пише FT.

Икономическият министър Луис де Гиндос съобщи пред парламента, че през последните три месеца на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 0,3%, след като през третото тримесечие нарасна с 0,1%. „За първи път от началото на кризата ние сме в различен сценарий“, коментира де Гиндос.

Данните обаче все още не са потвърдени официално от централната банка и статистическия институт на Испания. Въпреки това има достатъчно сигнали, че доверието в испанската икономика се засилва и инвеститорският интерес се завръща.

Най-важното е, че в страната, в която всеки четвърти е безработен, вече се наблюдава плавен спад на нивото на безработица. Миналия месец броят на регистрираните безработни намаля с близо 108 хил. души. Намаление на регистрираните безработни се отчита за трети пореден месец.

Една от причините за намаляването на безработицата обаче е, че много от имигрантите, които бяха най-силно засегнати от тенденциите на пазара на труда, се завърнаха в родните си страни. Освен това голяма част от дългосрочно безработните вече са отпаднали от статистиката, тъй като са изгубили правото да получават помощи.

Повечето анализатори обаче са единодушни, че има тенденции за обрат на пазара на труда, подхранен от реформите на правителството, приети през 2012 г., както и намаляването на цената на труда, което привлече инвеститори.

„Създаването на нови работни места през последните месеци е осезаемо. Това се е изненада за повечето от нас“, коментира пред изданието Марсел Янсен, експерт по пазара на труда и професор по икономика в Autónoma University в Мадрид. „Данните от есента насам показват ясно, че има възстановяване. Трудно е все още да се каже колко устойчиво е това възстановяване, но данните определено са над очакванията“, допълва той.

Добри новини излязоха и от сектора на услугите в Испания, който през декември отбеляза най-бързия си растеж от шест години насам. Проучванията на бизнес доверието, както и на потребителското доверие, също показаха, че компаниите и домакинствата започват да чувстват обрата.

Испания вероятно преминава през ранния етап на класически цикъл на възстановяване, пише изданието. Свиването на цената на труда доведе до ръст на конкурентоспособността, последван от ръст на износа, което позволи на бизнеса да направи нови инвестиции в оборудване и да наеме нова работна ръка. Евентуално може да се очаква ръст на вътрешното търсене и на данъчните постъпления в близко бъдеще.

Основният въпрос, който в момента занимава икономистите, е колко бързо и колко далеч ще се разпространят позитивните сигнали в по-широката икономика. Някои анализатори предупреждават, че резкият ръст на инвеститорския интерес към Испания е на изчерпване.

Повече за икономиката на Испания можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
P.S. Само за сравнение - гръцките пенсионери са взели по 500 евро за нова година. Нашите - по 50 лева. Да има място за някакво съмнение къде се намираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
За Бе Ге -то не говорим въобще. Ние сме си стабилно на последното място и него няма кой да ни го вземе скоро. Освен ако не изпаднем напълно от класацията. За нас надежда няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Верно смешничко. Ама колкото и да е забавно, Испания Произвежда/а вероятно и изнася/, доста/в пъти/ повечко от БГ. Само предполагам де... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Направо ще ни дишат праха особено тая година, както се очаква да минем 2%! Уахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още