IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на реформи като спънка пред икономическата свобода

Българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция, според фондация Heritage

12:12 | 14.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Липсата на реформи като спънка пред икономическата свобода

България е на 61-во място в света и на 28-мо в Европа в класацията на фондация Heritage и Wall Street Journal по икономическа свобода. Страната ни събира 65,7 точки при максимална оценка 100 точки.

Въпреки че подобрява резултата си спрямо предното издание на индекса с 0,7 пункта, страната ни губи едно място в класацията, като остава в групата на „умерено свободните” държави най-вече поради изпреварващия темп на реформи в други страни. В същата категория попадат още Белгия, Кипър, Испания, Полша, Португалия, Франция, Италия и други страни.

Оценката на авторите на доклада за 2014 г. е, че българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция.

„Избирането на противоречив народен представител, за когото се смята, че е свързан с организираната престъпност, като нов председател на Държавната агенция за национална сигурност, предизвика антиправителствени протести през юни 2013 г. Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост, а противоречия в нормативната уредба възпират инвестициите”, посочва се в доклада за страната ни.

Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода (ниски данъци и овладян дефицит), както и при свободата на търговията, макар тук да се оценява най-вече търговската политика на Европейския съюз (ЕС) като цяло, посочват от Института за пазарна икономика.

По отношение на категорията „Ефикасност на регулациите” страната ни получава по-добри от средните за света оценки. Същевременно авторите на доклада посочват, че въпреки, че повечето цени в икономиката се определят пазарно, повишаването на земеделските субсидии от ЕС е довело до изкривявания в цената на земята.

Поради юбилейния характер на тазгодишното изследване в доклада за 2014 г. се коментират тенденциите в икономическата свобода от 1995 г. насам. Авторите отбелязват, че България е една от 20-те страни в света, които най-чувствително са подобрили икономическата си свобода през последните 20 години. В същото време ниската изходна база в средата на 90-те години и икономическата криза не позволяват на страната да достигне резултатите на „предимно свободните” държави, които заемат от 6-то до 35-то място в класацията.

Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lubenmark
преди 10 години
Широко разпространената корупция идва от съдебната система на България, потънала в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още