IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет гласува за проект за нова конституция

Референдумът ще се проведе в рамките на два дни, като мерките за сигурност са засилени

12:58 | 14.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Египет гласува за проект за нова конституция

Референдум за проект за нова конституция се провежда на 14-и и 15-и януари в Египет. Това е първият вот в страната след свалянето от власт на президента Мохамед Морси през лятото на миналата година.

Мерките за сигурност са засилени, тъй като гласуването се провежда на фона на насилие и сблъсъци, за които подкрепяното от военните правителство обвинява ислямистката групировка „Мюсюлмански братя“.

Малко преди гласуването да започне в близост до сградата на съда в Кайро избухна бомба. Експлозията не е взела жертви.

В рамките на двата дни, в които египтяните ще могат да гласуват, ще се проведе голяма операция за опазване на сигурността. Министерството на вътрешните работи съобщи, че в районите на избирателните секции има 200 000 полицаи, 150 централни звена за сигурност и 200 бойни групи, съобщава BBC.

Проектът за конституцията е разработен от предимно светска комисия. Той не съдържа препратки към исляма, каквито имаше в предизвикалата редица противоречия конституция от 2012 г. Документът беше в сила по време на управлението на Мохамед Морси, но след свалянето му от власт беше отменен.

Референдумът се възприема от мнозина като повече от пускане на бюлетина за новата конституция, а по-скоро като окончателно отстраняване на Морси. На някои от избирателните секции са се образували дълги опашки от желаещи да гласуват.

Анализатори коментират, че това е поредната стъпка от президентските амбиции на генерал Абдел Фатах ал Сиси. Планът за преход, създаден от подкрепяното от военните правителство, включва президентски и парламентарни избори, които да бъдат проведени шест месеца след влизането в сила на новата конституция.

Очаква се поддръжниците на вече забраненото движение "Мюсюлмански братя", от което е Морси, да бойкотират референдума. Ислямистката групировка направи изявление, в което посочи, че новата конституция е незаконен документ, който е написан от незаконна комисия. Тя пък е назначена от заговорниците на кървав военен преврат.

Повече за референдума в Египет можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Египет гласува? - Не, търси се решение при което маймуните да траят докато мине прокарването на конкретни правила, които после могат да бъдат също променяни, въз основа на който да започне прокарване на изземващия правата, свободите и собственността им алгоритъм, Основан на изискването за заемане на чужди пари с лихва... в името на различни от конкретните резултати цели!... а предимно светската комисия не е разработвала нищо, а го е превела и адаптирала към бъдещия местен режим, установен на специфичните местни особенности и праг на търпимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още