IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви могат да бъдат рисковете пред световния икономически растеж?

Пет години след началото на финансовата криза държавите предприеха и извършиха немалко реформи, които изглежда дават резултат

08:36 | 16.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви могат да бъдат рисковете пред световния икономически растеж?

Глобалната икономика ще се разшири с 3,2% през настоящата година, с 3,5% през следващата и с 3,6 на сто през 2016 г. Такива са прогнозите на Световната банка. Международният валутен фонд обеща, че също ще ревизира в посока нагоре очакванията си за подема на световната икономика.

Прогнозите са оптимистични и всъщност сякаш наистина има защо. Пет години след началото на финансовата криза държавите предприеха и извършиха немалко реформи, които изглежда дават резултат. Като цяло и в последните месеци и тримесечия преобладават добрите макроикономически данни от САЩ, еврозоната, Япония, а защо не и Китай.

По всичко личи, че растежът ще се завърне след дългите години на фискални ограничения. Погледите са вперени именно в най-големите икономики. В САЩ политиците достигнаха до споразумение за финансирането на правителството в следващите две години, еврозоната бавно, но славно надига глава, Китай предприе нов модел за икономически растеж.

Дори и според икономиста с най-мрачните прогнози Нуриел Рубини заплахите от свиване на растежа в еврозоната, от още едно частично блокиране на американското правителство, от продължаващата битка за повишаване на тавана по дълга на САЩ, от твърдо приземяване в Китай ще бъдат смекчени.

Дългосрочните рискове обаче остават

През новата година Федералният резерв на САЩ ще започне плавно да оттегля количествените улеснения. Централните банкери дадоха заявка, че поне до 2015 г. лихвените проценти ще останат ниски. Именно това бе идеята на политиката на Фед – чрез ниските лихви да стимулира по-рисковите инвестиции, като например инвестициите в облигации и акции на развиващите се пазари.

През май 2013 г. бяхме свидетели как само загатването, че Фед ще прекрати програмата, предизвика остри реакции сред инвеститорите. Последва отлив на капитали от развиващите се държави. Дали това ще се повтори – зависи от това как Фед ще комуникира с пазарите. На декемврийското заседание централните банкери показаха, че все пак умеят да излъчват позитивни сигнали. Факт бе, че пазарите приеха спокойно новината за редуцирането на покупките на облигации с 10 млрд. долара.

Ако обаче Фед вдигне рязко лихвените проценти, отливът на капитали също може да се ускори, а това ще деформира глобалната икономика. Ето защо е важно как ще бъде поднесена новината и как реално Фед ще започне да покачва почти нулевите лихви.

Съживяването на развитите икономики ще се отрази благоприятно на износа на развиващите се държави. Факт е и че в условията на глобализация икономиките действат като скачени съдове.

Заплахите за световния икономически растеж идват от дефлацията, високата безработица, планините от дългове на някои държави, огромните валутни резерви на трети... Възстановяването в еврозоната все още е крехко. Уязвимостта на развиващите се пазари – включително и плахите опити на Китай за ребалансиране на икономиката – могат да се превърнат в пречка за световния растеж в следващите няколко години.

Пазарът на труда – предстои той да изпита положителното въздействие на зараждащото се възстановяване. Ако това се постигне, наистина ще можем да твърдим, че световната икономика се е възстановила от финансовия крах от 2008 г.

Прогнозата на Световната банка за икономическия растеж на България

Международната финансова институция дава умерено оптимистична прогноза за тази година – 1,7%. Умерено оптимистична, защото очакванията на правителството са за ръст от 1,8 на сто. Европейската комисия гледа малко по-мрачно и залага за увеличение на българския БВП с 1,5 на сто.

Темповете на икономически растеж у нас обаче ще изостанат от средния темп на растеж на 11-те държави, присъединили се към ЕС след 2004 г. Най-силен икономически растеж се очаква да отбележат балтийските държави – 4,2% е очакваният ръст на БВП в Латвия, 3,5% - в Литва, и 3% - в Естония.

Отливът на инвестиции, високата безработица, потиснатото потребление, корупцията, административните реформи остават да тежат на родната икономика.

Повече за оптимизма на Световната банка и рисковете пред глобалния икономически растеж може да разберете от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria on Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
СМЯХ: Какви "пазари",какъв растеж,какви смехории в ,в една НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ИКОНОМИКА!В една картелирана и монополизирана държава!В една ченгенизирана държава,в която всичко,което се случва в "икономиката" е основано на командните директиви на кукловодите от ДС и техните чужди господари.Не може да се развива икономика,ще повече,"пазарна",там където директивите изискват, превръщането на страната, в икономическа пустиня и редуциране на населението,с ускорени темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още