IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на фонда за иновации е 10 млн. лева за 2014 г.

През февруари ще бъде открита поредната конкурсна сесия, която ще разполага с бюджет от 5,8 млн. лева

17:48 | 15.01.14 г. 2
Бюджетът на фонда за иновации е 10 млн. лева за 2014 г.

Управителният съвет на Националния иновационен фонд (НИФ) одобри на първото си заседание през тази година бюджета на фонда за 2014 г., който ще бъде 10 млн. лева от централния бюджет, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Членовете на УС са решили да бъде отворена и 7-ма конкурсна сесия, която ще разполага с бюджет от 5,8 млн. лв., с начало 1 февруари 2014 г. и краен срок за подаване на проектни предложения 31 март 2014 г.

Като приоритетни сектори и области на индустриалните изследвания и на експерименталното развитие, субсидирани от НИФ по седма конкурсна сесия, членовете на УС са определили машиностроене, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, ИКТ в сферата на предприятията, творчески индустрии.

Управителният съвет прие и отчет, според който в края на първата година от изпълнението на договорите от 6-та конкурсна сесия - 2013 г., след извършен мониторинг и плащания се отбелязва изключително високата усвояемост на средствата по НИФ, възлизаща на 82% от договорената субсидия.

Одобрена е промяна, която засяга авансово преведената субсидия - бенефициентът може да използва до 50% от средствата за субсидия по сметката, с които да извършва текущи плащания по изпълнението на дейностите по проекта, в рамките на етапа, за който е преведена авансовата субсидия.

Управителният съвет на НИФ е решил също изпълнителният директор на агенцията за малки и средни предприятия да сключи споразумение за финансиране на българския участник в одобрен проект Е8213 TRIPLE-S Microscope по съвместна програма Евростарс - „АМГ Технолоджи“ ООД. Проектът е класиран на 15-о място от 510 проектни предложения в рамките на 10-а конкурсна сесия на програма Евростарс, а оценката е извършвана от независими оценители в Брюксел.

Фондът финансира научно-изследователски развойни проекти, съсредоточени върху технологичното развитие на нови продукти, процеси, услуги или върху съществено усъвършенстване на съществуващи продукти, процеси или услуги, както и проекти за техническа осъществимост, които изследват възможността за бъдеща реализация на даден научно-приложен проект. Максималният размер на безвъзмездната помощ е 500 хил. лв. за научноизследователските развойни проекти и 50 хил. лева за проектите за техническа осъществимост. Срокът за изпълнение на проектите варира между 6 и 36 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Мамоооо, ние ще разгадаем как работи Вселената с толко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Мамоооо, ние ще разгадаем как работи Вселената с толко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още