IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертен съвет ще решава за разкриването на аптеки

Новото консултативно звено ще функционира към агенцията по лекарствата и ще дава предложения за законодателни промени

13:31 | 16.01.14 г. 2
Експертен съвет ще решава за разкриването на аптеки

Създава се специален експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), който ще издава становища за търговията на дребно с лекарствени продукти. Консултативният орган ще издава и становища, съобразно които директорът на агенцията ще разрешава откриването на аптеки.

Това записаха депутатите в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след като на днешното си заседание гласуваха поправки в закона на второ четене.

В експертния съвет ще могат да участват трима представители на Българския фармацевтичен съюз, по един представител на фармацевтичните факултети на медицинските висши училища и четирима представители на агенцията по лекарствата.

В консултативния орган не могат да участват собственици, членове на управителни и контролни органи на търговски дружества или еднолични търговци, които се занимават с производство, внос или търговия с лекарствени продукти. Ограничение има и за съдружници или акционери, които притежават над 5 на сто от капитала на търговски дружества с такъв предмет на дейност или работят на трудов договор в тях.

Съветът ще издава мотивирани предложения по проекти на нормативни актове в областта на търговията на дребно с лекарствени продукти и ще разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти, посочва се в текстовете.

Според вносителите на поправките дейността на експертния съвет ще улесни достъпа до лекарства на граждани в отдалечени райони. Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова обаче предупреди, че това е допълнителен административен орган, който ще одобрява откриването на аптеки. Според нея новото звено ще ограничи конкуренцията във фармацевтичния бранш, тъй като условията за разкриване на аптеки не се променят, а се създава допълнително звено, което да одобрява обектите за търговията с лекарства на дребно.

Подобни опасения изрази и народният представител от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Тя подчерта, че монополът при търговията с лекарства ще се реши с други законодателни промени, а не с разкриването на допълнителни административни звена.

Председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер обаче посочи, че има нужда от повишаване на капацитета на агенцията по лекарствата. По думите й има региони, в които търговията с лекарства е на ръба на закона и задача на новия орган е да търси и въведе баланс.

Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"корупцията" го изисква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Така така. Който се е наместил на дадено място може да си надува цените щото вече е сигурно че покрай него друга аптека не може да се отвори. Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още