IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамбург си връща управлението на електропреносната мрежа

На референдум жителите на града поискаха управлението на мрежата отново да бъде в ръцете на градските власти

09:59 | 17.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хамбург си връща управлението на електропреносната мрежа

Градската управа на Хамбург ще възстанови собствеността си върху електропреносната мрежа в града. Енергийният гигант Vattenfall съобщи за склучено „недоброволно“ споразумение да продаде дела си в дружеството Stromnetz Hamburg на общината.

През миналата година населението на града гласува на референдум с искане компанията да се върне в ръцете на градската управа, припомня германското издание The Local.

Шведската компания притежава дял от 74,9% в Stromnetz Hamburg, докато останалата част от капитала е в ръцете на градските власти. На този етап не е ясно каква ще е стойността на транзакцията.

„Стойността на цялата енергийна компания се оценява на около 550 млн. евро. Двете страни се съгласихме изчисленията да бъдат извършени при минимална стойност от 495 млн. евро“, коментират от шведската Vattenfall. Те се оплакаха и от засилен натиск в региона срещу тяхната дейност, което ги е принудило да се откажат от компанията. 

Натискът за връщането на собствеността на Stromnetz датира още от 2010 година, когато еколози, потребителски организации и местните църкви поискаха референдум  по казуса. През септември 2013 година допитването беше факт, а 50,9% от населението на Хамбург гласува „за“ управлението на компанията да се върне отново в ръцете на градските власти.

Подобен референдум се проведе и в Берлин няколко месеца по-късно. Столичаните обаче отхвърлиха искането Vattenfall да се откаже от електропреностната мрежа на града.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
То си пише - "Принудително изкупуване" и то на по-ниска цена, както става ясно.. И аз съм за референдум, но дали има смисъл, защото при ГЕРБ продадохме дяловете в дружествата, което можеше да бъде полезен лост и поне гаранция за по ниска цена. А тея дето чукат минуси да се гръмнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Нищо подобно.Това е много добър пример. Не става въпрос за национализация както го разбират нашите гнили червени тикви а за нещо подобно на обратно изкупуване.Заслужава си да се помисли и за подобни референдуми и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Недемократично, некапиталистично, неевропейско искане! ЕК трябва да ги накаже. Ако не... искам такъв референдум в България и то не само за тока, ами за златото и другите неща който се копат тука. Свидетели сме на двоен стандарт за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още