IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Повишаването на баланса на Фед до 4 трлн. долара бе правилно решение

Ниските лихвени проценти не са постоянно явление, посочи ръководителят на централната банка на САЩ

10:02 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бен Бернанке е оптимист за американската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке е оптимист за американската икономика. Снимка: Ройтерс

Повишаването на баланса на Федералния резерв до невиждания досега размер от 4 трлн. долара, в комбинация с нулевите лихвени проценти, е правилният отговор на предизвикателствата. Това заяви председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке по време на едно от последните си публични изявления в качеството му на ръководител на институцията, съобщава WBP Online.

След няколко дни Бернанке ще бъде заменен на поста от настоящия си заместник Джанет Йелън, която е изправена пред нелеката задача да забави разширяването на баланса. По думите на ръководителя на Фед неговият наследник разполага с необходимите инструменти, чрез които успешно да отговори на кризата.

"Федералният резерв разполага с необходимите инструменти, за да затегне този голям баланс по текущата сметка", посочи Бернанке по време на конференция в Brookings Institution във Вашингтон.

С намаляване на темпа на месечните си покупки на активи до 75 млрд. долара Фед започна бавното излизане от най-критикуваната от неконвенционалните си политики – закупуването на огромни количества правителствен и ипотечен дълг в схема, наречена количествени улеснения.

Въпреки първата стъпка по свиване на стимулите Федералната комисия по отворения пазар декларира, че ще запази ангажимента си да поддържа равнището на лихвите в близост до нула. Целта е достигане на безработица от 6,5 на сто или по-малко, след което институцията може да помисли за корекция и на лихвените ставки.

"Ниските лихвени проценти не са постоянно явление", посочи все пак Бернанке. С леко шеговит тон, той отбеляза още, че „количествените улеснения работят на практика, а не на теория“.

Бен Бернанке за пореден път посочи, че решението за реализиране на количествени улеснения е било правилен ход във времената на тежка криза. Той отново подчерта, че тези мерки са били полезни по време на възстановяването от рецесията.

Основната критика, насочена към неконвенционалната политика, се дължи на аргумента, че тя може да доведе до прекалено бърз растеж на цените или дори до хиперинфлация.

Бернанке заяви в четвъртък, че подобен проблем не стои на дневен ред, базирайки увереността си на последния правителствен доклад за потребителските цени.

През декември цените нараснаха с най-бърз темп за последната половин година, покачвайки се с 1,5% на годишна база. Въпреки това равнището остана под целта на Фед от 2%.

Сред другите притеснения вследствие на количествените улеснения са, че те имат потенциала да създадат балони при някои от активите. Централният банкер обаче уточни, че настоящите пазарни оценки са в историческите норми.

"Така че, ние постъпихме правилно, надявам се. Опитахме да направим правилното нещо", посочи още Бернанке в контекста на действията на централната банка след финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още