IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Няма да има местене на администрацията от София в други градове

Готов е проектът на закон за индивидуалния фалит, обяви още премиерът в своя отчет пред депутатите

12:44 | 17.01.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Няма да има местене на администрацията от София в други градове

Плановете на кабинета „Борисов” за разместване на администрацията в страната са спрени и е направена оценка на дейността на администрацията и е изчистено дублирането на функциите. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в отчета си пред Народното събрание. Докладът беше изнесен в отсъствието на ГЕРБ, които протестираха срещу представянето на отчета в рамките на парламентарния контрол.

Припомняме, че целта на предишните управляващи за тази реформа беше да намали административната тежест. Плановете бяха Агенцията по рибарство и аквакултури например да се премести в Бургас или Варна, а туристическата администрация - в Пловдив.

"Успяхме да обърнем посоката на движение и в редица случаи да направим първите стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот", обобщи още Орешарски, цитиран от Dnes.bg. 

Същевременно премиерът отбеляза, че е готов проектът за закон за индивидуалния фалит, който ще засегне добросъвестни лица, изпаднали в свръхзадлъжнялост. Законът за личните фалити е част от законодателната програма на правителството в областта на защита от монополите, стана ясно от думите на Орешарски.

"Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка и сме далеч от 2008 година, годината преди управлението на ГЕРБ", изтъкна премиерът. Той посочи, че „все още нашите и външни инвеститори не са сигурни, струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана нестабилност“ и беше категоричен: „Предстои ни много работа“.

Като заяви, че е заварил разградена държавност и институции, сериозно отстъпление от демократичните принципи на управление и страна в „дълбока институционална криза“, Орешарски все пак акцентира на икономиката.

Пред депутатите в НС премиерът определи 7-те месеца като период, „който може да се характеризира като един от най-трудните и динамични в новата българска история“. Орешарски описа подробно ситуацията през погледа на кабинета  - очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите в бюджета, реална беше възможността от ново шоково увеличение на цената на тока, икономиката буксуваше, фискалните резерви бяха стопени наполовина, външният дълг беше увеличен с над 4 млрд. лв.

Премиерът отчете още и готовността на страната да сключи Споразумението за партньорство с ЕС, чрез което ще бъдат очертани параметрите на оперативните програми. Очакванията на премиера са до февруари споразумението да бъде одобрено на ниво български държавни институции и след това да бъде изпратено за съгласуване в Брюксел.

Пламен Орешарски подчерта, че неговият кабинет е успял да ограничи загубите на европейски средства до 35 млн. евро, на фона на предупрежденията на служебния кабинет за риск от загуби за над 270 млн. евро.

Към 31 май усвояването на европейските фондове е било 40%, докато към края на тази година процентът достига 54. Усвояването се ускорява четири пъти – 14% за шест месеца, спрямо 37% за шест години, изчисли Орешарски.

Правителството е активирало и работата по големи проекти, каквито са „Южен поток”, ТАР, нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй” и газовите връзки със съседните страни. Тези проекти са били бавени от ГЕРБ. Сега обаче активно се работи по тях, а основният принцип е диверсификацията, допълни още Орешарски.

Що се отнася до мерките за стабилизиране на енергетиката, премиерът отчете, че е била освободена системата от таксата за преноса, а цената на тока е била намалена на два пъти.

В отчета на правителството беше посочено, че инвестиционната среда все още остава несигурна, макар че вече го „няма страха от целенасочени проверки от страна на държавни институции”. Причините за лошия инвестиционен климат са различни, обаче централизираният натиск е премахнат и държавата връща своите задължения към бизнеса.

За първи път делът на невъзстановения данък добавена стойност е толкова нисък – 200 млн. лева, чийто срок за възстановяване още не е изтекъл. „Ако бяхме задържали салдото на невъзстановения ДДС, заложените бюджетни приходи щяха да бъдат преизпълнени”, обяви Орешарски.

Според него, след като за кратко събираемостта на приходите беше забавена, към края на годината темпът се повишава.

Орешарски категорично заяви, че емитирането на дълг от 1 млрд. лева, извършено с актуализацията на бюджета, не е увеличило задълженията на страната. Към края на първото тримесечие на 2013 година дълговете ни са били 14,4 млрд. лева, а в края на годината – пак 14,4 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
pexo11
преди 10 години
Зажалост си прав,че е на друго мнение,а това е единственият начин за справяне с раздутата администрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Орешарски е на друго мнение за е-правителството обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
pexo11
преди 10 години
Най-хубаво е да се създаде електронното правителство-няма друга алтернатива.А до това дали е по-добре администрацията да е в София или разпръсната,естествено е,че по-добре да е концентрирана(няма друга логическа обосновка),освен може би 2-3 агенции,които наистина са само свързани с определени региони от страната.Но тука това не е водещата новина според мен,а че е готов закона за фалита на физически лица ,който определено е необходим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
И двамата сте прави! По-малка централизация е необходима. Ако да речем различни звена се разпръснат из страната, пътуванията също ще се увеличат. Време е да се обърне и внимание на другите населени места. Нищо против София нямам, дори го харесвам отчасти, но ми се иска и останалата част на България да се развива добре. Не може да се прибирам в моя роден град и той да е толкова тих, сякаш бомба е паднала върху него. Не може така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Една от малкото смислени идеи на Дянков. И тази *** я опропастиха. Не само морската администрация, транспорт, земеделие, всякакви службици като НОИ, конституционен съд, патентни и прочие дирекции. Самите министерства могат да се разхвърлят - в ерата на интернета има телеконференции и няма смисъл министрите да са в една стая за да се върши работа, или поне не всеки ден/седмица. Да погледнат как е в Германия - равномерно развита държава. Знаете ли, че Германия е над 80 млн души и има само 3 (три) !!! града над 1 млн ? А БГ заприличва на гето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
mvr0306
преди 10 години
*** е тоя Орешарски! Пълна смехория - Морска администрация - в Сф, Рибарство и аквакултури - в Сф! Концентрирането на администрацията в Сф все повече ощетява провинцията, а в бъдеще ще бъде пагубно за страната. София и провинцията не могат едни без други и за доброто на държавата ни е да се развиват координирано. След няколко години цели области в Бг ще останат само роми и пенсионери - а природата не търпи празно. Ще нахлуят бежанци - виждаме вече какво става миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още