IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в топ градовете в Китай са поскъпнали с над 15% през декември

Ръстове на цените са отчетени в 69 от 70-те най-големи и бързоразвиващи се места за живеене в страната

15:57 | 18.01.14 г.
Жилищата в топ градовете в Китай са поскъпнали с над 15% през декември

Цените на новите жилища в големите градове в Китай са нараснали повече от 15 на сто през миналия месец, водени от ръстовете в Гуанджоу и Шенжен, съобщава Bloomberg.

Пазарните оценки на имотите в двата китайски града са се покачили с по 20 на сто на годишна база. Ръст от 18% е отчетен в Шанхай, докато в столицата Пекин поскъпването е било с 16 на сто.

Данните на Националната статистическа служба на Китай показаха, че увеличения са отчетени в 69 от 70-те града, поставени в т.нар. първа категория на най-големите и бързоразвиващи се места за живеене в страната.

Най-малко 10 китайски градове, много от тях провинциални столици, затегнаха местните си политики спрямо имотния сектор от ноември насам. Реформите бяха осъществени след идването на власт на премиера Ли Къцян през март 2013 г., който обеща "охлаждане" на пазара на недвижими имоти.

"Големите градове в Китай със сигурност ще прилагат по-строги мерки за затягане на пазара тази година", заяви Алън Дзин, анализатор в базираната в Хонконг Mizuho Securities Asia. "Китай все още се опасява за бързо растящите цени на жилищата. Изглежда за момента не се намират добри начини за справяне с проблема", допълни още той.

Правителственият доклад показа още, че цените на съществуващите жилища в Пекин са се повишили с 20 на сто през последния месец на 2013 г. В Шанхай пък е отчетен ръст от 14%.

"Първостепенните градове, включително Пекин и Шанхай, могат да наложат по-нататъшни ограничения, ако цените продължат да се повишават твърде бързо", заяви от своя страна Бей Фу, имотен експерт в S&P в Хонконг.

Според оценка на кредитната агенция цените на жилищата в Китай ще се повишат средно с около 5 на сто през тази година, докато обемът на продажбите на жилищните имоти ще скочи с около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още