IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата са продължили да поевтиняват и през третото тримесечие на 2013 г.

Опитът за ръст през второто тримесечие се оказа неустойчив, сочат данните на Евростат

14:00 | 21.01.14 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Жилищата са продължили да поевтиняват и през третото тримесечие на 2013 г.

Опитът за ръст на цените на жилищата у нас през второто тримесечие на годината се оказа неустойчив. През третото тримесечие на 2013 г. цените отново са се понижили – с 1% спрямо предходното и с 3% на годишна база, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие на миналата година беше отчетен ръст на цените от 0,5% спрямо предходните три месеца, но спад от 2,2% на годишна база.

Цените на жилищата в целия Европейски съюз (ЕС) обаче растат за второ поредно тримесечие. За периода юли-септември 2013 г. е регистрирано увеличение от 0,7% спрямо периода април-юни, а през април-юни – 0,4% спрямо периода януари-март.

На годишна база спадът на цените средно за ЕС се е забавил до 0,5% през третото тримесечие на 2013 г. от 1,4% през предходното второ тримесечие.

В еврозоната цените на жилищата са нараснали с 0,6% през третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто, но са се понижили с 1,3% спрямо третото тримесечие на 2012 г., сочат още данните.

Естония е пазарът на имоти, където се наблюдават най-резки ръстове на цените в периода юли-септември 2013 г. - 5,3% спрямо предходното тримесечие и с 11,1% на годишна база.

Ирландия е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на миналата година спрямо второто – с 4,1%, следвана от Великобритания, където е отчетено повишение от 2,5%. На другия полюс е Словения, където спадът е най-рязък за тримесечието (-4%), следвана от Дания (-3,3%) и Румъния (-2,4%).

По ръст на цените на годишна база на второ място е Люксембург (6,5%), а на трето – Латвия (6,2%), а по спад първа е Хърватия (-16,9%), следвана от Кипър (-8%) и Испания (-6,4%).

Повече за пазара на жилища вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Кум софиея се усттремяват всички интересси на всеки от малцинствената група на България. Най-бавен ще е спадът на цените на жилищата във Варна и Бургас които са копрски градове. София си остана едно голямо село, при това без вече никакъв продукт, доката в Бъргас живечт вече 250-30 000 ръски семеиства. Можете оа очаквате най-голям спад на цените на имотите точно в София .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Поевтиняването беше изкуствено възпирано. Сега брокерите се опитват отново да убедят народа че видите ли всичко ще се обърне. Брокера работи главно в инерес на продавача, за товеа не очаквайте да ви каже друго. Ето ги и новите брокерски номера. Сега ще за почнат да ни убеждават да клупуваме че иначе няма да можем да си купим. Предлагам да изчакаме поне още една година и ако не паднад с поне още 20 % да си купим в чужбина. Там са със сходни цени а наемите са много много високи. Сума народ го направи вече това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Много точно казано. На София й давам повече от 10 г. - може би 20-30, но на Пловдив, Варна и Бургас не повече от 10 г. преди Българите да започнат да бягат от тези градове, гонени от престъпност и мизерия носени от един бързо множащ се етнос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Айде на ръста!!Толкова брокери се изредиха да убеждават тук публиката:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Цените на жилищата у нас може да се упътват само в една посока и тя е надолу независимо от локацията им. При спад на населението от по 80 хил. годишно и средна възраст около 45 години и непрекъснато нарастващ малцинствен контингент ни чака същинска катастрофа и свободно падане на цените навсякъде, включително София и Варна. След като гетата се разраснат и погълнат много региони цената на имотите в тези региони ще се срине до нулата. Това вече се случава навсякъде из малките и средни градове а до 10 години и София няма да е пощадена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
"Спадът на цените е овладян" ...май гласеше публикацията преди тази. :DКаквито и коментари да има още години напред, цените на жилищните имоти ЩЕ падат! Ще падат докато не станат логични спрямо доходите на населението! Марсианци няма да дойдат да купуват. Раждаемостта пада. Хората бягат на запад. Къде е логиката да спрат да падат!? Та редовия българин, едва ли би могъл по 100 лв. сигурни да задели след разходите по оцеляването си, за евентуална ипотека към момента!!?? Земеделската земя обаче е друго нещо. Тя е СИЛНО, ама СИЛНО подценена. Тя ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
ibbsood
преди 10 години
Според мен и тази година ще продължат да поевтиняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
К'во ме грее, че в ЕС имотите поскъпвали вече? - имотния пазар е локален. Това, че в Естония имало ръст от 5% не значи, че в Пловдив например не може да има спад от 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
avramcho
преди 10 години
тайната е в Подзаглавието ;)..........................Неустойчив Ръст (0.5 %) през второто , Спад (1 %) през Третото...а Четвъртото..............на Пързалката ;)станат ли "шарени " новините - става лошо..а те станаха шарени декември 2012но алчността попречи на "творците" у форумо да погледнат Трезво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
avramcho
преди 10 години
Утешителна Публикация за мечтатели ;).................Годината няма Три тримесечия...а ЧЕТИРИ !........просто ви пързалят , за да поемете горчивото хапче по-безболезнено Сменете си Прогнозите , поне да бъдете в Крак с Времето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още