IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизплатени заплати ще се покриват и с личното имущество на работодателите

Законодателната процедура по това предложение вече е в ход и ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество

09:59 | 23.01.14 г. 15
Неизплатени заплати ще се покриват и с личното имущество на работодателите

Собствениците на фирми да плащат задълженията към работниците си, като продават лично имущество, гласи законопроект, внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Очаква се законопроектът да бъде обсъден следващата седмица от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите ще подкрепят подобни текстове, стана ясно от разговор в ефира на „Нова телевизия“. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов изтъкна, че предложението ще бъде тест за политическите сили за истинското им отношение по проблема с неизплащането на заплати.

По данни от системата на Главна инспекция по труда неизплатените заплати са около 60-80 млн. лева месечно, обясни синдикалистът и добави, че това е трайна тенденция.

Той даде пример, че в Германия има текст в Кодекса на труда, който инкриминира неплащането на възнаграждения.
Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара обаче смята, че в законопроекта има доста несъвършенства. По думите й действащата норма в Кодекса на труда е достатъчна гаранция за работника, че ще получи парите си.

„Безспорно трябва да има някаква защита, но сме против внесения законопроект”, категорична беше Славчева. Според нея това ще създаде сблъсък между Кодекса на труда и Търговския закон.

В разговора участва и финансовият експерт Мика Зайкова, която заяви, че години наред законодателят не мисли как да рационализира частта за несъстоятелността. „Защото това е оздравителна процедура, само в България тя звучи ликвидационно”, коментира Зайкова.

Според нея трябва да има механизъм, който да позволява имуществото на собствениците на фирмите да бъде продадено, за да се изплатят заплатите на работниците.

„По целия свят работникът е равен кредитор на всички останали и затова трябва да си получи заплатите в кратки срокове“, изтъкна тя. „Идеята може би звучи екзотично, но тя е правилна”, категорична е Зайкова.
Снежана Славчева пък коментира, че тази задлъжнялост към работниците от страна на коректни работодатели е факт, защото държавата не се разплаща с фирмите.

„Един работодател е коректен, когато си плаща всички задължения. Работникът не е второ качество кредитор”, възрази Зайкова. Според нея при плащането на дължимото при несъстоятелност работниците трябва да са на второ място – след хазната.

Още  новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
Това, дето е написано в заглавието, по никакъв закон не може да стане. В едно АД акционерите не носят никаква отговорност с акционерния си капитал, още по-малко с личното си имущество, но те определят политиката на фирмата. Задачата на управителното тяло е да провежда тази политика в съответствие с действащите закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Българския бизнес е 97 % от бивши червени управляващи. Именно за това няма да има приложение такъв измислен закон. Истината е че просто глобите трябваше да са огромни и винаги да се събират автоматично от банковите сметки на работодателите, като лихвите по кредитите, след датата на закъснение на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Абе всичко е ясно - някой се опитва да поправи една системна неправда с популистки и политически, а не юридически инструменти!В държави като България е пълно с капиталисти, които дължат заплати с години на работниците си, като в същото време са осигурили материален просперитет и на пра-внуците си. Това е! Какво има тук да се заливате от "компетентност"?!Това, което никой не смее да каже на глас пред хората е, че така изглежда капитализмът в една слабо развита държава!На всеки с поне 2-3 мозъчни клетки повече от биологичния минимум му е ясно, че това няма как да стане, но някой разчита да каже пред изборите: "Аз съм от добрите и се опитах, ама лошите ми попречиха! Нали видяхте всички?"Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
По целия свят работникът е равен КРЕДИТОР на всички останали и затова трябва да си получи заплатите в кратки срокове,Преди години имахме май полемика /мисля с ровер беше/относно това дали работниците и служителите са кредитори! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
експертно правителство, които ще ни вдигне на крака! ....----------------------------------хахахаха, на крака не знам, но по корем и на на крака и ръце - със сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Не се оплаквам, човече!Просто се чудя дали управляващите смятат само електората за *** или и самите управляващи вече са прости и неграмотни.Тази глупост е като онази на Р. Гечев, че като увеличи ДОД за високите доходи ще обложи богатите.На всеки що годе грамотен човек в страната му е ясно, че и истински богатите, и хората с прилични доходи(дребни и средни собственици на фирми) декларират доходи през изплащане на дивидент, а не чрез високи заплати.Т.е. нищо няма да вземат от богатите.Ще обложат прилично платените служители.Ама плоскочелите избиратели вярват, че ще бъде изпита кръвчицата на чорбаджиите-изедници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
не пише кои с групата депутати с това предложение - но на мен ми се струва че ще са Кутев , Р.Гечев или някой корифей от техния рангнаправо да отменят Търговскио Закон и само ЕТ да останат...иска им се да сме 1950 г ама не сме, и красната армия е далеч, далеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Това са пълни глупости, мечти на синдикати и други образи.1.Нали има фонд за гарантиране на вземанията на работниците, в който всеки прави вноска, като данък (фонд ГВРС).2. И сега вземанията на работниците са преди вземанията на държавата от дадената фирма и след обезпечените вземания.3.Объркват се правни принципи, върху които лежи цялото гражданско и търговско право. Дружеството е самостоятелен субект на правото, различен от неговия управител или собственик като физическо лице.Представете си ако собственика е друго Юридическо лице, а след него друго и накрая завършва на Каймановите острови.Ами ако Уорън Бъфет накрая е собственика и той горкия да отговаря за заплатите на няколко мазни *** дето не ги е въждал.Все по-големи глупости се сипят от разни умници, които излизат по телевизиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха...! Куче влачи рейс! Абе - капитализъм! хахаха! .... български! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Що се оплакваш немоа разбера. Нали имаме надпартийно експертно правителство, които ще ни вдигне на крака! Боже боже.. най-лошото е че наистина има хора, които вярват, че тези са експерти. И това е главно заради преднамереното унищожение на образованието и ценностната система. Глупавия човек вярва на всичко. А българския гласоподавател е глупав - няма спор. Само виж какво става вчера и днес по казуса Костинброд - оказа се че не може да се докаже нищо. Мая Манолова ще понесе ли наказателна отговорност сега? Опа забравих - има имунитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още