IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет за всичко - бъдещето на бизнеса и създаването на умни градове

Венчър фонд помага на компаниите да навлязат уверено в новия дигитален контекст

15:17 | 24.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интернет за всичко ще носи предимства както на отделните потребители, така и на бизнеса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Интернет за всичко ще носи предимства както на отделните потребители, така и на бизнеса. Снимка: архив Ройтерс

2014 г. е смятана от експертите за повратна точка в технологичния свят, тъй като акцентът през тези 12 месеца ще падне преди всичко върху новия дигитален контекст. Навлизаме с бърза крачка в ерата на свързаните устройства, които ще дадат на компаниите много по-голяма близост до потребителите и съответно по-голям потенциал за развитие.

Това е нова стъпка към дигитализацията на света, а две компании - Cisco и 3TS Capital Partners - вярват, че не само отделният потребител, но и бизнесът ще извлече полза от всичко това. Говорим за по-голяма конкурентоспособност, нови възможности за печалби и нови пътища за бизнес развитие. Но как ще се случи всичко това?

Интернет за всичко (Internet of Everything – IoE)

В основата стои т.нар. „Интернет за всичко“, който позволява свързването на процеси, информация и предмети в едно. Предпоставките за всичко това са повишеното потребление на мобилни устройства, все по-активното навлизане на облачните услуги в ежедневието ни и необходимостта от съхраняването и достъпа до големи обеми от данни.

"Интернет за всичко ще даде възможност за създаването на по-добри, по-продуктивни градове", заяви пред Investor.bg Майкъл Гансър, старши вицепрезидент за Централна Европа на компанията за мрежови технологии Cisco. По думите му пример за това е Барселона. Благодарение на находчивите действия на кмета испанският град е успял да се превърне в място, където всичко е свързано помежду си. Новите услуги означават по-добри изживявания, по-лесно управление и съответно оптимизиране на разходите.

Ключът към „свързания“ свят се крие в мобилните приложения. Бизнесът с тях продължава да бележи ръст, а всяка седмица излизат средно около 15 000 различни приложения за смартфони. Благодарение на тях виртуалните услуги могат значително да улеснят живота в един голям град.

IoE означава край на безкрайното лутане в търсене на място за паркиране. Статистиките сочат, че всеки парижанин прекарва средно по 3 години от живота си в обикаляне с колата в търсене на свободно паркомясто. Пример за решаването на този толкова разпространен проблем е мобилно приложение, което показва в реално време къде в града може да се паркира, като по този начин се скъсява времето за търсене, намалява трафикът по улиците и се ограничава замърсяването на въздуха.

Други примери за използването на IoE са умните спирки на градския транспорт, умното осветление, интелигентни сгради, вграждане на специални сензори в душа, които показват количеството използвана вода за къпане и редица други.

Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Научила се *** да цъка на смартфона и се помислила за велика"----------------Айде още един любител на маймуните се появи.... :)))))))...Но единия плюс ти е от мен, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
alphaomega
преди 10 години
Умни градове ама пълни с глупави хора........СИСТЕМАТА е проблема а не градовете. Защото сегашната световна система създава *** (алчни консуматори) и управляващи без морал(зверове жадни за власт)! Щом всичко се крепи на потреблението и консумацията, а печалбата е издигната в култ значи имаме проблем. Човечеството в момента изобщо не прогресира а точно обратното - има упадък. И умствен, и духовен и морален....упадък навсякъде. Много ценности са подменени..... а истината се покрива. Това че днес имаме всички тези технологии изобщо не значи че сме развити. Научила се *** да цъка на смартфона и се помислила за велика.... ей това е човека в 21 век. В духовен план, и като обществени връзки почти не сме мръднали още от времето на древните гърци. 2 -3 хиляди години едни и същи грешки повтаряме, все империи и вавилонски кули градим. Затова и се проваляме. Затова и днешното общество върви към разпад. *** и на Марс да го пратиш си остава ***. Яде, пърди и мучи.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
stasi666
преди 10 години
Създаването на подобни системи изискват две ключови неща - пари и управници -визионери ,ако парите ги има второ ще трябва да си го внесем от някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още