IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетите ще получат допълнителни субсидии в размер на 21 млн. лева

Проектопостановление променя и начина за изчисление на отпусканите субсидии за висшите училища

16:52 | 24.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Университетите ще получат допълнителни субсидии в размер на 21 млн. лева

Допълнителни трансфери от 21,4 млн. лева от централния бюджет ще получат университетите съгласно проектопостановление, публикувано на сайта за обществено обсъждане.

Средствата ще дойдат от предвидения резерв от Закона за държавния бюджет за 2014 година. Те ще могат да се разходват за издръжка на обучението, издаване на учебници, социално-битови разходи и други дейности, предвидени в Закона за висшето образование.

Текстовете променят и друг нормативен документ – Постановление 121 на Министерския съвет за определяне на субсидиите. С предложените промени ще се взима предвид реализацията на студентите след завършване на образованието, както и съответствието на обучението на нуждите на пазара на труда.

От предложението е видно, че значително се увеличава коефициентът, която имат специалности в областите „Педагогически науки“, „Природни науки, математика и информатика“, „Технически науки“, „Аграрни науки и ветеринарна медицина“, както и „Изкуства“.

По-ниски остават коефициентите при определяне на субсидиите за университетите, предлагащи обучение в сферата на хуманитарните науки, социалните, стопанските и правни науки, както и здравеопазване и спорт, Определянето на коефициента зависи и от това дали студентите успяват да приложат наученото и от процента на безработица сред тях.

Без промяна остават критериите за отпускане на субсидии по индикатори, като проведени научни изследвания и акредитация на учебния процес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 10 години
Някой може ли да даде линк към този "сайт за обществено обсъждане"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още