IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън: Има ли логика да е подслушвана само Меркел?

Бившият служител на NSA обвинява американските власти, че са шпионирали германски компании

15:47 | 27.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сноудън: Има ли логика да е подслушвана само Меркел?

Индустриалният шпионаж на американската Агенция за национална сигурност NSA е публична тайна. A сега информаторът Едуард Сноудън споменава в интервю за NDR конкретен пример от Германия. „Ако в Siemens има информации, които са в националния интерес на Съединените щати, но нямат нищо общо с националната сигурност, тогава те така или иначе взимат тази информация“, заяви Сноудън в първото си телевизионно интервю от бягството си в Русия – за германския канал NDR.

Бившият служител на тайните служби за първи път разкри пред обществата как NSA подслушва в целия свят телефонни обаждания, имейли и извършва правителствен шпионаж, включително и на телефона на канцлера Ангела Меркел. Русия предостави на Сноудън временно убежище. А евентуално връщане на 30-годишният американец в САЩ, които завиха, че искат да го арестуват, за момента е изключено.

В интервюто Сноудън спекулира за това, че не само мобилният телефон на канцлера Меркел се е подслушвал. „Въпросът е: Дали е логично да се предположи, че тя е единственият член на правителството, който се следи", каза Сноудън. „Бих казал, че не е много вероятно някой, който го е грижа за намеренията на германското правителство, да контролира само Меркел. А не и нейните съветници, други известни членове на правителството, министри или дори членове на местните власти. А може би и компании“.

В разговора с журналиста на NDR Хубърт Зайпер бившият служител на американските разузнавателни власти разказа, че е получил значителни заплахи. „Държавни служители искат да ме убият", каза той. Като доказателство Сноудън посочи статия в интернет платформата "buzzfeed". Членове на Пентагона и NSA са заявили пред репортера, че искат да премахнат Сноудън.

САЩ обвиняват Сноудън в разкриване на държавни тайни. Ето защо информаторът е заплашен в случай на завръщане в родината си от наказателно преследване. Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви пред Washington Post, че намиращият се в Русия компютърен специалист не може да разчита на помилване. Без амнистия обаче Сноудън се опасява от несправедлив процес и затова засега счита, че не може да се върне в родината си.

През миналата седмица в интервю за американския телевизионен канал MSNBC Холдър заяви, че е отворен за различни решения по случая „Сноудън“. „Ако Сноудън иска да се върне в САЩ и се признае за виновен, можем да седнем с адвокатите му на една маса и да дискутираме“, заяви прокурорът.

Сноудън се надява обаче на постигане на споразумение с властите в родната му страна. Въпреки че „не седя постоянно на телефона в очакване“, заяви той. „Независимо от това, аз ще приветствам възможността да говорим за това как ние можем да решим този въпрос по взаимно задоволителен начин", подчерта Сноудън според превода на NDR.

По собствени думи екс агентът възлага малко надежди на президента на САЩ Барак Обама. „Показателно е, че президентът казва, че аз трябва да отговоря, пред съда, върепки че той знае, че такъв процес ще бъде само един показен процес".

Само американският президент бил в състояние да спре масовото наблюдение в световен мащаб на американското разузнаване. „Агенцията за национална сигурност е подчинена единствено на президента. Той може да прекрати тяхното действие по всяко време или да започне промяна“, каза Сноудън в интервюто за телевизията.

Според разобличителя американският закон за борба с шпионажа от времето на Първата световна война, който е посочен в обвинителния му акт, е решаваща правна пречка. По силата на действащите закони за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, той не може да претендира, че е действал със зрелищните си откровения за агенцията в интерес на обществото. „Наясно съм, че моят живот е пряко застрашен, но аз няма да им позволя да ме сплашат", заяви още Сноудън.

По този начин бъдещето на американеца остава напълно неясно. Срокът на годишното му убежище в Русия ще изтече през август. Според материал на CNN Москва може да удължи разрешението за пребиваване. Това решение се ще зависи от президента Владимир Путин. Русия на няколко пъти се противопостави на искането на Съединените щати да им предаде Сноудън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
почвам да си мисля, че всякакви съюзи-ЕС, СССР, САЩ, пък даже и Швейцария си приличат в морално отношение...*** може да съм се бъгнал просто:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
kefala
преди 10 години
Има ли логика подслушваните да не са подслушвали!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още