IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Димитров: Инвеститорски интерес най-добре се привлича с реформи

Политическият риск е фактор за всеки вид капитал, коментира заместник-председателят на КРИБ

20:31 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
 Петко Димитров: Инвеститорски интерес най-добре се привлича с реформи

Реформите са най-добрият начин за привличане на инвеститорски интерес, заяви в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и управляващ директор на PwC Петко Димитров. Той допълни, че държавата следва да създава среда, не да прави реклама зад граница.

„Продължавам да вярвам, че все още се намираме в криза на доверието въпреки отчитането на ръстове в много държави. В този смисъл единствената реклама на България би била енергични, диалогични реформи”, коментира заместник-председателят на КРИБ.

На по-голяма активност следва да заложат търговските представителства, коментира още Димитров. 

Привлекателността на страната ни за инвеститорите зависи от политическата прогнозируемост, запазването на валутния борд, на ниските данъци и финансовата дисциплина, от повишаването на усилията по събираемостта на данъците и т.н., подчерта той.

"Правителството не успя да си осигури политически толеранс дори в първите 100 дни на управление, но продължава да работи и КРИБ ще застане зад всяко действие в подкрепа на бизнеса", заяви още  Димитров. Той допълни, че политическият риск е фактор за всеки вид капитал. По думите му КРИБ работи особено успешно с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Нещо повече, това било най-оптималното сътрудничество от 14 години насам. Добро било партньорството и с външно министерство.

По отношение на еврофондовете усилията трябва да бъдат насочени към недофинансираните сектори и към повишаване качеството на живот, коментира Димитров.  Друг важен момент е опростяване на процедурите и експертната оценка.

През новия програмен период голямо ударение се поставя върху публично-частните партньорства, както и върху това дали проектът е финансиран по банков път или със собствени средства.

„България няма много добри примери за публично-частно партньорство. А това може да доведе до много добри ефекти особено в провинцията, където стандартът на живот е много нисък,” коментира Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Това е единствения гарантиран начин да се изгонят инвеститорите: чрез реформи - предните ви го показха нагледно - колкото повече реформираха в името на увеличаване на ПЧИ, толкова по-малко ставаха ПЧИ - е, накрая станаха очаквано отрицателни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още