IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияят ли трусовете в развиващия се свят върху днешното решение на Фед?

Oчакваме нови свивания на монетарните стимули с по 10 млрд. долара на всяко заседание на Фед до 29 октомври, коментираха от Pimco

12:59 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще повлияят ли трусовете в развиващия се свят върху днешното решение на Фед?

След осем години начело на най-влиятелната централна банка в света, през тази седмица Бен Бернанке ще предаде щафетата на своя наследник – настоящият си заместник Джанет Йелън.

Очакванията са новият председател на институцията да продължи курса по свиване на мащабните стимули, чиито позитивни ефекти според мнозина вече са останали в историята. Като доказателство за това прогнозите сочат, че днес Фед ще ограничи с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на държавни и ипотечни облигации.

"Ние очакваме ново изтъняване и свивания с по 10 млрд. долара на всяко заседание на Фед до 29 октомври, когато се очаква да бъде сложен край на количествените улеснения", заяви Тони Кресчензи, старши портфолио мениджър в Pimco.

Решението на американската централна банка, което ще бъде обявено точно в 21:00 часа българско време, е от ключово значение за глобалната икономика.

"Ще бъдат ли взети под внимание трусовете в нововъзникващите пазари?", запита лаконично Арт Кашин, икономист в UBS. "Това е много трудно решение. Мисля обаче, че може би ще има огромна волатилност около 14:00 часа (б.а. – 21:00 часа българско време)", допълни той.

Валутите на част от развиващите се пазари бяха подложени на масови разпродажби през миналата седмица, след като производствените данни от Китай показаха свиване на икономическата активност. В същото време някои от уязвимите нововъзникващи пазари бяха подложени и на тежка инфлация с оглед на високата задлъжнялост.

Последният ден на Бернанке във Фед е петък, когато той официално ще сдаде поста в полза на Йелън. По този начин тя ще се превърне в 15-тият ръководител на институцията и същевременно първата жена, оглавила банката. Само времето ще покаже доколко очакванията за запазване на курса на монетарната политика ще се оправдаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още