IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сви с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи

Федералният резерв прогнозира, че икономическата активност ще продължи да расте, а безработицата – да намалява постепенно

21:38 | 29.01.14 г. 15
Фед сви с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи

Очаквано Федералният резерв съкрати програмата си за изкупуване на облигации с още 10 млрд. долара до 65 млрд. долара месечно.

От февруари по линия на програмата ще се изкупуват ипотечни облигации за 30, а не 35 млрд. долара и държавни ценни книжа за 35, а не 40 млрд. долара.

“Ръстът на икономическата активност се е засилил през последните тримесечия. Показателите на пазара на труда са смесени, но в крайна сметка показват по-нататъшно подобрение. Равнището на безработица е намаляло, въпреки че тя остава висока. Разходите на домакинствата и бизнес инвестициите напреднаха по-бързо през последните няколко месеца”, се посочва в становището на Федералната комисия за отворените пазари, цитирано от MarketWatch.

В становището се посочва още, че инфлацията е под дългосрочната цел на Фед, но дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни.

Федералният резерв прогнозира, че икономическата активност ще продължи да расте, а безработицата – да намалява постепенно. Рисковете пред пазара на труда и икономиката пък са оценени като по-балансирани.

Американската централна банка потвърждава ангажимента си да наблюдава икономическата ситуация през следващите месеци и да продължи да използва инструментите си за въздействие по подходящ начин, докато “перспективите пред пазара на труда се подобрят значително в контекста на ценова стабилност”.

Ако данните подкрепят очакванията за продължаващо подобрение на икономиката, комитетът ще продължи да затяга постепенно паричната политика. Решенията остават обвързани с резултатите на пазара на труда и инфлацията, както и ефективността от разходите за покупка на активи.

Според Фед силно нерестриктивната парична политика ще продължи да бъде подходяща за значителен период от време след като приключи програмата за изкупуване на активи. В становището се потвърждава, че основната лихва ще остане на рекордно ниско равнище за по-продължителен период от време, дори и ако безработицата падне под 6,5%. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
Някой вярва ли в това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=FynKK4uBoek :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 10 години
Намали за да ги увеличи след време двойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
http://vbox7.com/play:a40ff820ed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още