IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сред цветните кофи за опаковки ще се наредят и кафяви контейнери

Общините трябва да организират събирането на хранителни отпадъци и преработката им в компост

08:20 | 03.02.14 г. 1
Сред цветните кофи за опаковки ще се наредят и кафяви контейнери

В следващите няколко години общините трябва да разширят системата за разделно събиране на отпадъци – освен опаковки и стъкло ще трябва да хвърляме разделно и хранителните биоразградими отпадъци. Общините пък трябва да организират събирането им и изграждането на инсталации, които преработват биоотпадъка на компост или биогаз.

България е поела задължението до 2020 г. да намали с 35% биоразградимите отпадъци, казаха експерти от Министерството на околната среда и водите. На семинар за разделното събиране те припомниха, че в периода 2014-2020 г. по програма „Околна среда“ вече няма да могат да се изграждат сметища, но пък ще има евросредства за инсталации, които да сепарират и рециклират отпадъците.

Така общините могат да намалят количествата боклук и да плащат по-малко отчисления, заяви Стефан Александров, експерт в МОСВ.

На няколко пазара в София вече пробно са поставени контейнери за хранителни отпадъци, заявиха специалистите. Те ще се преработват в новооткритата инсталация в Хан Богров.

Общините имат дългогодишен опит със събирането на отпадъците от опаковки, но те ще трябва да решат и проблема с биоотпадъците. Гражданите ще трябва да бъдат максимално ангажирани при разделното събиране като дори се въведе домашното компостиране, каза Антон Пейчев, специалист в МОСВ.

В организацията на компостирането ще трябва да се включат домакинствата, общините и търговските обекти. Домашното компостиране е превенция, първата стъпка преди изграждането на системите за разделно събиране, разясни Пейчев.

Той посочи, че биотпадъците в България са около 1 млн. тона годишно – около 35% от битовите отпадъци в цялата страна. Така се падат около140 кг на човек на година. От тях 74 кг са зелените градински отпадъци, и около 66 кг – хранителните отпадъци.

Така годишно могат да се оползотворят около 540 хил. т зелени и около 490 хил. т. хранителни отпадъци.

Разяснителните кампании за компостирането са задължение на местната власт. Но не трябва
да се слага каруцата пред коня – да се прави система от кафяви (или сиви) контейнери, ако общината няма съоръжения за преработка, коментираха участниците в семинара.

Организаторите на събитието - „Екобулпак“, заявиха, че компанията е готова да стане оператор на необходимите оползотворяващи инсталации.

Преди десетина година системата беше погрешно организирана – някои фирми слагаха цветни кофи, а зад тях нямаше инфраструктура, така се имитираше дейност. Вече това е изгладено – искат се не само цветни кофи, а и сортиращи инсталации и техника да ги вдига, заяви Георги Табаков, председател на УС на „Екобулпак“.

Ние вече събираме отпадъци от опаковки, имаме сепариращи инсталации, от които излизат и и биоотпадъци. Затова е логично да завършим цикъла, като произвеждаме компост, каза Георги Славчев, прокурист на дружеството. Той обаче уточни, че компанията би построила зелена инсталация извън София, тъй като столицата вече ползва съоръжението в Хан Богров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
toshocorp
преди 10 години
Екобулпак: "Преди десетина година системата беше погрешно организирана някои фирми слагаха цветни кофи, а зад тях нямаше инфраструктура, така се имитираше дейност."Лицемерно е фирма, която прави точно това да твърди, че "други фирми" са го правили. Лъжа е същата фирма да твърди, че това "вече е изгладено", а в град Свищов (където оперира Екобулпак) да минава един камион и да обира всички цветни контейнери.С такива фирми, като Екобулпак нищо чудно, че управлението на отпадъците в България е на такова ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още