IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заветът на Бен Бернанке

Истинският тест за всеки цикъл на паричната политика не е как започва той, а как завършва

13:43 | 02.02.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Няма съмнение, че Бен Бернанке бе един от най-значимите председатели на Фед, но наследството му далеч не е ясно и е много по-объркано, отколкото прочувствените похвали подсказват. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Няма съмнение, че Бен Бернанке бе един от най-значимите председатели на Фед, но наследството му далеч не е ясно и е много по-объркано, отколкото прочувствените похвали подсказват. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке се оттегля, а икономистите възкликват: „Най-успешният председател в историята на Фед!“. Бивш председател на Фед добавя: „Той бе определян, и мисля, че бе напълно заслужено, като най-великият централен банкер в историята.“ Той бе човекът, който спаси света, гений, маестро, пише Wall Street Journal.

Подобни похвали чухме и осем години по-рано за Алън Грийнспан, който се готвеше да се оттегли от поста си след 20 години начело на Фед. Почти две години по-късно начинът, по който се гледаше на ерата Грийнспан бе доста различен, защото кредитният балон, който той създаде, се превърна в мания, която прерасна в паника, която от своя страна се трансформира в дълбока рецесия.

Този обрат във възгледите не трябва да се забравя, имайки предвид, че заседанието на Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, или FOMC) през януари бе последно за Бен Бернанке. Няма съмнение, че Бернанке бе един от най-значимите председатели на централната банка в нейната 100-годишна история, но наследството му далеч не е ясно и е много по-объркано, отколкото прочувствените похвали подсказват.

Единият начин да разгледаме ерата Бернанке е да я разделим на три условни части – преди, по време на и след финансовата паника. Действията му преди кризата бяха пълен провал. Той заслужава добри похвали за действията си в окото на бурята. Що се отнася до необикновените му парични усилия от началото на възстановяването, то наследството му ще зависи основно от тях.

Бернанке е посветил много от изследванията си на кризата от 2008 г. и последиците от нея, но имайте предвид, че той бе свидетел как се създава паниката. Ролята му датира от далечната 2002 г., когато изнесе най-популярната си реч, предупреждавайки за дефлацията, която не съществува. Въпреки това той и Грийнспан се вслушаха в съветите на Пол Кругман за насърчаване на жилищния балон, което да се компенсира катастрофата от спукването на дотком балона.

Както става ясно от преписите на Фед, Бернанке бе интелектуалният лидер сред централните банкери при вземането на решението от юни 2003 г. лихвата по федералните фондове да бъде понижена до 1% и да бъде държана на това ниво в продължение на дълги години. И това се случи въпреки бързо ускоряващата се икономика (която записа ръст от 3,8% през 2004 г.) и покачващите се цени на суровините и на недвижимите имоти. Дългогодишната политика на Фед за поддържането на отрицателни реални лихвени проценти създаде кредитната мания, която доведе до бума и спада в жилищния сектор.

От архивите на американската централна банка става ясно, че Бен Бернанке е подценил степента на спада в жилищния сектор и на финансовата зараза. Но това направиха и редица други. По-малко простим е фактът, че Бернанке отказа да потвърди, че Фед е допуснал някаква грешка в манията през тези години.

След като удари кризата, Бернанке и Фед заслужават да бъдат похвалени за съмнението си. Едва след време - и след закъснялата преценка за случилото се - е лесно да се забрави колко бързо ни обзе финансовата паника. Федералният резерв трябваше да компенсира срива в паричната маса чрез увеличаване на предлагането. Банкерите го направиха със сила и замах. Някой може и да не са съгласи със специалните гарантиращи програми на Фед, но тогава не бяхме попаднали във финансовия полярен вихър. Трудно е да се интерпретира дали и как другите биха се справили.

Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Лош я, факта че в статията се отчитат само САЩски параметри при глобален долар е плашеща. Плашеща, защото не се отчита експорта на инфлация, който може да има катастрофални последици в някои икономики... Това разбира се, не е проблем на Бернанке, той си е оправил неговата ***. Успешен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
KПенчев
преди 10 години
Бернарке беше лош избор още от самото начало. Той дойде в момент когато беше нормално спукването на един балон да се компенсира с политика подкрепяща създаването на нов балон. Тогава както и сега ФЕД има нужда от радикална промяна или поне нещо ралично от лоша монетарна политика представена по възможно най-сложен и неразбираем за мнозинството начин. Тази тенденция създава все по-кратък икономически цикъл, което означава, че икономическите кризи ще станат все по често явление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още