IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oculus Rift - гейминг аксесоар или нов поглед върху филмовата индустрия

Очилата за виртуална реалност могат да те пренесат в нов свят, без да напускаш уютната си всекидневна

11:30 | 09.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представете си, че се намирате на 20 сантиметра от любимата си рок звезда, докато тя изнася концерт пред 50 000 души. Оглеждате барабаниста, усмихвате се на басиста, започвате да махате на публиката, усещате вибрациите от мембраната на високоговорителите, чувството е неописуемо. До момента, в който не установите, че се намирате на дивана вкъщи, а на главата ви има нещо обемисто. Точно така, става въпрос за очилата за виртуална реалност Oculus Rift, които ви прожектират 360-градусова картина от специално заснето видео на любимата ви банда.

По всичко личи, че подобни устройства могат да променят начина, по който гледаме филми, предавания и други. Първият прототип на Oculus Rift се появи през лятото на 2012 г., когато всички си мислеха, че това ще революционализира играенето на конзоли. Оказва се обаче, че това ще бъде само част от възможностите на новото устройство. Сега въпросът е друг, споделят експерти, а именно колко от филмовите продуценти ще съобразят продуктите си, за да могат те да се гледат на новата платформа.

„Игрите са нашата страст,“ коментира Нейт Мичъл, който е вицепрезидент на Oculus.Но когато показахме продукта на филмовия фестивал в Сънданс, много от хората, които го видяха, казаха, че имат идея и искат да използват платформата за гледане на филми.“

Ако плановете на продуцентите и на Oculus се осъществят, означава, че ще можем всяка вечер да се пренасяме в различни светове, без да излизаме от топлата си всекидневна. Съществуват всички предпоставки това да се случи, защото според Мичъл в последните 6-8 месеца броят на заинтересованите хора от филмовата индустрия, които се вълнуват от очилата за виртуална реалност, се увеличава постоянно. Сред тях е Алфонсо Куарон, който дори е посетил централата на Oculus, за да научи повече за продукта. Мичъл отбелязва, че режисьорът на филма „Гравитация“, в който са използвани кадри, заснети от камери, монтирани на шлемовете на истински космонавти в открития космос, е счел устройството за изключително подходящо за постигането на допълнително въздействие у зрителя.

Това разбира се, е очевиден пример за евентуално приложение за „очилата“. В средата на декември, когато стана ясно, че Oculus са успели да съберат 75 млрд. долара финансиране за проекта си, един от инвеститорите – Марк Андреесен, отбеляза, че системата за създаване на виртуална реалност има потенциала не само да промени начина, по който хората играят на видео игри, но и да предложи изцяло усещането при гледане на филм, концерт и др.

Не само, че съм впечатлена от самата технология, но и от значението й при разказването на истории. Точно заради това държах да покажем Oculus Rift в Сънданс,“ коментира Шари Фрайлът, която е една от организаторките на фестивала. „Това е възможност да позволим на технологията да промени начина, по който разказваме историите.“

За момента, малката прохождаща компания Oculus няма никаква идея какви са пълните възможности на устройството й, нито какви точно идеи ще хрумнат на филмовите продуценти. Устройството може да се използва както за забавление, така и с образователни и медицински цели, смятат експерти. Засега обаче, по-голямата част от материала, който се създава за очилата на Oculus, е в сферата на електронните игри. Това е така, защото създаването на компютърно изображение е много по-лесно, отколкото заснемането на реален обект – особено динамичен – който трябва да се вижда от всички възможни ъгли.

Разбира се, експерти прогнозират, че до пълната масовизация на процеса по заснемането на филми филми за Oculus Rift, ще минe още доста време. Тепърва филмовата индустрия трябва да създаде подходящи камери за заснемането на 360-градусова картина. По-рано през месеца от Oculus представиха втори, по-мощен прототип на Rift, но от компанията така и не обявяват кога ще излезе завършеният продукт. Според слуховете това ще се случи идното лято.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 10 години
The matrix has you...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още