IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPN реже до 2000 работни места

Пазарът посрещна новината негативно, а акциите паднаха с почти шест процента

15:19 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на KPN Елко Блок по време на представянето на резултатите в Хага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на KPN Елко Блок по време на представянето на резултатите в Хага. Снимка: Ройтерс

Холандският мобилен оператор KPN ще закрие до 2000 работни места. Тъй като клиентите не изпращат допълнителни данни чрез мобилните си телефони или не посягат много по-често към слушалките, отколкото е предвидено в техните месечни договори, спадът на приходите на вътрешния пазар се ускорява, съобщиха от компанията във вторник. Вместо това все повече и повече потребители провеждат телефонни разговори по интернет.

През последното тримесечие на 2013 г. оперативните приходи след лихви и амортизация (EBITDA) спадат с 30 на сто до 614 млн. евро, което е доста по-ниско ниво от очакваното от анализаторите. Сега базираната в Холандия компания ще бъде принудена да закрие между 1500 и 2000 места. От 2011 г. насам вече са изчезнали 4650 работни места. В края на 2012 г. компанията е давала работа на 26 000 души. 

В по-добро състояние е бизнесът с фиксирани линии. Все по-често KPN предлагал групови пакетни сделки заедно с бърз достъп до интернет и телевизия. След приключване на продажбата на германското дъщерно дружество E-Plus на испанската Telefonica Group през 2014 г. компанията за пореден път планира да плати дивидент от 0,07 евро на акция. 

Още през октомври групата, която наскоро се защити успешно срещу пълно поглъщане от страна на компанията на мексиканския милиардер Карлос Слим, информира, че ще инвестира по-малко в разширяване на мрежата си заради топящите се печалби.

Пазарът посрещна новината негативно, а акциите на KPN паднаха с почти шест процента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още