IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не може да отдели 160 млн. лева за тютюнопроизводителите

Утре ще стане ясно дали ЕК ще позволи промяна на референтния период за националните доплащания

17:18 | 04.02.14 г. 1
Държавата не може да отдели 160 млн. лева за тютюнопроизводителите

Исканата увеличена субсидия в размер на 160 млн. лева за тютюнопроизводителите е непосилна за бюджета, коментира земеделският министър Димитър Греков по време на среща с производители в Пловдив, предаде телевизия Bulgaria on Air.

Според него има сериозни нарушения и „тези средства, които сега се отделят, тези 100 млн. лева, не отиват при тези, които произвеждат тютюн“, коментира още той. Според него едно от решенията на проблема е създаване на регистри на изкупвачите на тютюн.

Утре ще стане ясно и дали ЕК ще позволи да бъде променен рефернтният период за националните доплащания на тютюнопроизводителите. От предварителните разговори с комисарите е станало ясно, че референтният период може да бъде променен и може да бъде приложена друга схема за национални доплащания, но различна от сега прилаганата, коментира още Греков, цитиран от агенция „Фокус“.

„В момента доплащания се дават на хора, отглеждали тютюн през периода 2007 – 2009 година. Този подход е несправедлив”, смята той и допълни, че парите са за хора, произвеждали в миналото и няма нищо за сегашните производители.

В Пловдив Греков коментира още, че няма да бъде закрита Селскостопанската академия. Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е намален с 32 млн. лева и това ще наложи пълен анализ на дейността в структурите и звената.

Какво каза още земеделският министър на срещата в Пловдив можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Кой пие, кой плаща, въобще не е ясно в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още