IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P е песимист за датския план за намаляване на рисковете на ипотечния пазар

Според експерт плановете на Дания не са достатъчни, за да се справят със заплахите в системата

14:41 | 06.02.14 г. 3
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Плановете на Дания да ограничи рисковете, свързани с рефинансиране на местния ипотечен пазар, оценяван на 550 млрд. долара, не са достатъчни, за да се справят със заплахите в системата. Това предупреди експерт от Standard & Poor's , цитиран от Bloomberg.

"Законът, така както ние го разбираме, не обезкуражава използването на краткосрочни ипотечни заеми", посочва Алекзандър Екбом в коментар на заемите, които се финансират годишно. "Ето защо зависимостта на ипотечните кредитори от краткосрочни задължения ще остане висока, което ще запази статуквото", допълва той.

В опит да предотврати срив на ипотечните банки правителството предложи да се удължават с по 12 месеца падежите на облигациите, използвани за финансиране на кредити с по-дълъг срок, в случай на неуспешни аукциони за рефинансиране или повишение на лихвите с над 5 процентни пункта.

Датските ипотечни кредитори финансират около 1/3 от жилищните заеми чрез продажби на облигации, които се провеждат на всяко тримесечие.

Местните кредитори и инвеститори с нетърпение очакваха реакцията на S&P, след като мярката бе обявена през септември.

Дания се опитва да овладее индустрията с жилищни заеми, която е най-голямата в света на глава от населението. По данни на ОИСР датчаните дължат на кредиторите си рекордните 321% от разполагаемите си доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...в абсолютни чисЛа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Мдааа - бърза сметка в абсолютни чиска: 550 млрд. долара на 5.5 млн. души се пада по 100'000 на човек (от бебе до пенсионер). Ако в домакинство има средно по 3-*** души това прави по 300'000 долара дълг на домакинство. Ако махнем пенсионерите сигурно ще дойде по 400'000 долара дълг на работещо домакинство. Невероятен балон! Записвам си това на челно място в списъка с икономически абсурди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе кво стана бе, нали беха добре, доволни, а то излезе че се теглят за косата като Мюнхаузен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още