IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неблагоприятни валутни изменения влошиха финансовия резултат на Philip Morris

Печалбата за четвъртото тримесечие спадна с 5%, а продажбите се свиха главно заради по-слабото търсене в индустрията като цяло

20:26 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неблагоприятни валутни изменения влошиха финансовия резултат на Philip Morris

Печалбата на Philip Morris International Inc. за четвъртото тримесечие спадна с 5,2%, след като обемите на продадените тютюневи изделия на повечето от пазарите на компанията се свиха, предава MarketWatch.

Нетната печалба възлезе на 1,99 млрд. долара, или 1,24 долара на акция, което е по-малко от реализирания положителен финансов резултат от 2,1 млрд. долара, или 1,25 на акция, за същия период на 2012 г. Изключвайки неблагоприятните валутно-курсови изменения, печалбата на една акция е 1,37 долара.

Приходите, след приспадане на акцизите, намаляват с 1,3% до 7,79 млрд. долара. Изключвайки валутните изменения, приходите обаче скачат с 2,5%. Анкетираните от Thomson Reuters очакваха печалбата на една акция да бъде в размер на 1,37 долара при приходи от 7,79 млрд. долара. Прогнозите им донякъде излязоха верни.

Миналата година производителят на тютюневи изделия съобщи, че през 2014 г. ще навлезе на бързорастящия пазар на електронни цигари и че ще работи за изпълнение на плановете си за предлагане на други алтернативни продукти, след като продажбите на традиционните тютюневи изделия се свиха.

Производителят на цигари с марките Marlboro и L&M търси начини за разширяване на присъствието си на развиващите се пазари – особено след като продажбите на развитите пазари започнаха да намаляват.

Общите продажби на цигари спаднаха с 4,3% до 223,2 млрд. единици главно заради понижение в търсенето в индустрията като цяло, но и заради по-малкия пазарен дял, поясняват от компанията. Обемите в Европейския съюз, Източна Европа, Близкия Изток, Африка и Азия се свиха, но са се увеличили в Латинска Америка и Канада.

Въпреки по-слабите резултати на борсата в Ню Йорк акциите на Philip Morris поскъпват с 1,31% до 77,89 долара към 20:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още