IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев ще спасява само важните за българската икономика предприятия

Държавата ще гарантира еднакви правила за всички, но не всяко предприятие в затруднение, ще бъде подпомагано

15:46 | 10.02.14 г. 3
Стойнев ще спасява само важните за българската икономика предприятия

След като преди месец министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че държавата ще работи за възстановяване работата на няколко предприятия, отписани от предишното правителство, днес той уточни, че това ще са само структуроопределящите за икономиката ни предприятия.

Това каза при посещението си в Горна Оряховица икономическият министър, цитиран от „Фокус”.

Преди дни Български енергиен холдинг създаде дружеството „Енергийна инвестиционна компания”, чрез което вероятно ще бъдат национализирани, оздравени и препродадени „Химко - Враца“ и „Ремотекс - Раднево” .

Наред с икономическия министър и вицепремиерът Даниела Бобева подчерта, че това ще е само началото на мащабна програма, която цели реиндустриализация на страната.

Драгомир Стойнев обясни, че при пазарна икономика не бива държавата да се намесва в работата на частните предприятия. По думите му държавата трябва да регулира и гарантира, че правилата са еднакви за абсолютно всички, което не означава, че всяко предприятие, което има затруднения, ще бъде подпомагано.

„Ако оставим всичко на пазарен принцип, това не би било добре. Европейският съюз вложи 500 милиарда евро за спасяване на банковата система. Това не е лошо. Но какви средства бяха вложени в спасяване на европейската индустрия? – Нула.”, каза министър Стойнев.

Той обясни, че едно създадено работно място в индустрията осигурява поне още три в съпътстващите сектори. Той е на мнение, че Европейската комисия ще промени отношението и ще се създадат политики за подпомагане на промишлеността.

„Пазарните принципи остават, както и частните предприятия, не става въпрос за връщане на социализма. Въпросът е държавата да не е пасивен играч -наблюдател, а трябва да е арбитърът, който следи дали се спазват правилата”, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ами след като в България не е останало нито едно добро дело ненаказано, то логично е лошите дела да бъдат поощрявани. Такава е логиката. Наказваме тези, дето спазват правилата. Те са и много по-лесни за наказване, защото са съвестни. Останалите ги "спасяваме" с парите на данъкоплатеца, който нали за това е данъкоплатец - да плаща винаги и за всичко. Понякога по няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 10 години
и по лошото е че ще налее една камара пари взети чрез данъци от нас за да спаси предприятия на някои определени закъсали другари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ravnovesie
преди 10 години
"Арбитър, който следи да се спазват правилата" а ако не се спазват да налее една камара пари в този който не ги спазва, за да го спаси от пазарната санкция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още