IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се превръща в страна на собствениците на жилища

Евтините кредити и нарастващите доходи на населението подкрепят покупката на собствено жилище пред живота в жилище под наем

16:19 | 11.02.14 г. 1
Германия се превръща в страна на собствениците на жилища

Германия, която дълго време се смяташе за страната на наемателите, вече се превръща в държава на собствениците, тъй като германците все по-често купуват собствени жилища. Това на свой ред повишава цените, като само през тази година се очаква те да нараснат с 5%, показват резултатите от ново изследване на Института за имотна икономика към университета в Регенсбург, цитирано от онлайн изданието TheLocal.de.

Евтините кредити и нарастващите доходи на населението са двата основни фактора за тази тенденция, според авторите на документа. Въпреки че пазарът показва някои симптоми на бум, няма опасност от балон, отбелязват те.

"Очакваното поскъпване на жилищата просто ще направи германския пазар по-нормален", коментира Йохен Мьоберт от Deutsche Bank, която е поръчител на изследването. "През тази година цените на еднофамилните къщи може би ще нараснат средно с 3%, а на новопостроените къщи - с 5%," казва той. Сред причините за активизирането на пазара са не само ниските лихви за ипотечни заеми, но и трайното търсене.

Има и други фактори, които играят роля, коментира Тобиас Юст от университета в Регенсбург. По думите му сред тях са демографски, общи икономически и финансови причини. Силната имиграция към Германия, продължаващата урбанизация и отчетливото увеличение на заетостта са сред факторите, допринесли за ръста на цените, посочва експертът.

По думите на Мьоберт типичните признаци за балон в имотни сектор, като например твърде щедра кредитна система и прегряване на икономиката или пък силно несъответствие между цените и наемите не се наблюдават в Германия.

"Реалният кредитен ръст в Германия е много умерен", посочва той, като успокоява, че страната е далеч от динамика на цените, подобна на тази в Южна Европа или САЩ преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
По този повод да ви кажа, че България беше и при социализма, и сега на първо място по частен сектор на недвижимите имати - около 95% от общо имотите (къщите). Скоро не съм гледала такива данни, но те се променят сравнително бавно. Между другото горе в статията не става ясно какъв е този процент за Германия. Обяснение за това може да се търси в народопсихологията и по-конкретно привързаността на българина към собствено жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още