IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Трябва ли да премахнем плоския данък?

Дебатът за бъдещето на данъчната система отново завладя социалните мрежи

08:20 | 12.02.14 г. 13
Анкета: Трябва ли да премахнем плоския данък?

Дебатът за бъдещето на данъчната система у нас се завърна с гръм и трясък в социалните мрежи. Причината бе телевизионен спор в ефира на БНТ, който противопостави привърженици и противници на премахването на плоския данък.

Разговорът по един от традиционно най-обсъжданите въпроси в обществото ни изправи едни срещу други от една страна проф. Гарабед Минасян, проф. Боян Дуранкев и проф. Духомир Минев, и от друга – Владимир Каролев, Георги Ангелов и Георги Ганев.

Спорът бе инспириран от изявлението на премиера Пламен Орешарски, който по-рано по време на националния форум "Правителство – бизнес. Рестарт на икономиката" заяви, че ниските нива на корпоративните данъци и единна ставката на ДДС от 20% ще останат в сила.

Министър-председателят бе категоричен, че в условията на силна конкуренция за инвестиции, особено между страните от региона, ниските данъци са "съществено наше преимущество, от което не можем да се лишим поне в обозрим хоризонт". Той допълни, че диференцираните ставки на ДДС имат много негативи.

Експертните мнения провокираха множество коментари в социалните мрежи, като и двете страни намериха поддръжници. Събрахме мнения, публикувани от различни потребители непосредствено след края на спора между икономистите.

Според Борислав Найденов съживяването на българската икономика не минава през данъчната система, а през съдебната. "Събрали са се умници хора и разсъждават как корабът да тръгне по-бързо. Дали като му махнат греблата и му сложат платна или като му монтират направо дизелов двигател. Умували, спорили и не видяли, че той бил в блатото“, коментира лаконично той.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа
Иво Донев отбелязва, че "България е единствената държава в света където се прилага плосък данък без да има необлагаем минимум. Така, че въпроса е полвинчато зададен".

По думите на Маги Георгиева в България са едни от най-ниските данъци. "Това би трябвало да стимулира външни инвеститори да идват при нас. За съжаление днешната политическа ситуация не позволява подобно нещо", посочи тя.

Основен въпрос в дискусията е това, дали смяна на данъчната система ще доведе до рестарт на икономиката. В тази връзка ви предлагаме интересен коментар на Станислав Тодоров - “Напълно обратното – ще се увеличи сивата страна на икономиката. В една държава с нереформирана държавна администрация няма как да се увеличи качеството на административните услуги, които получава всеки гражданин, дори да увеличат плащанията от страна на хората с по-добро социално състояние. Събраните средства отново ще потънат в нереформираната ни администрация, без тя да произведе нищо по-различно. Няма как чрез преструктуриране на данъчното бреме на гражданите да се съживи икономиката на държава, която произвежда некачествени административни услуги. Просто една част от плащанията ще преминат в сивия сектор“, отбеляза той.

Какво е Вашето мнение - нужна ли е промяна на данъчната система? Гласувайте в нашата анкета, а ако имате повече аргументи - изпратете ни коментарите си на info@investor.bg. Най-интересните от тях ще съберем и публикуваме в продължение на дебата. Очакваме Ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
По глупавата ти логика, за хляб, бензин и ток също трябва да плащам процент от дохода си .... За да сме били равни. Хората НЕ се раждат равни, нито работят по равно. Това е истината !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Гледната точка и омразата е проблемаПовечето си мислят че като плащат 10% в/у дохода са на далавера спрямо всички останалиТе неискат да разберат че като плащат по-малко получават по-малко в замяна от държавата сиИ като наврат в ъгъла държавата си с ниски данъци то нейното място се заема от частника, който няма да е по-добър с тях. Нито като качество нито като цени. Защото там ще се добавя и печалбатаЦелтта на дохода е да може да се посрещат нуждите. И тоз базов нужди доход трябва да е необлагаемКоагто дохода е много над необходимия за нормален живот то той се използва за лукс, глезотии, спекула и курупция. Този доход трябва да се изземва чрез данък. И държавата с тези пари да стои пътища, болници, училища и т.н. Акнетата в %, индивидуализма и губещата ни се нация са всички от едната страна на уравнениетоБългарите 25г след предателството на Горбачов все още искат да живеят в Тексас, а не в Дания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
dmtk
преди 10 години
Има един милиард пъти повече видове не-плосък данък.Въпросът е зададен некоректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
toto
преди 10 години
Че плоския данък омекоти ефекта от кризата е ясно за всеки нормално мислещ в БГ.Само не разбрах защо ЦОциалистите преди 7 години го въведоха, а сега искат да го махат!! да са различни хора разбирам, ама те са същите.... или тогава други са им диктували в ушенцето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
BigBear
преди 10 години
Да, когато отидеш на частен лекар или пратиш детето си на частно училище не важи правилото че всички имат право на образование и лечение, а логиката е била имал си повече пари дал си, но когато трябва да се плащат здравни и социални осигуровки логиката е като показваш повече доходи ще плащаш повече. Равенство има между равни - всички трябва да плащат еднакъв процент от дохода си и еднаква сума за еднакви услуги доставяни от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Много добре казано от Борислав Найденов. По-добре едва ли може.Също давам + на 7. В държава където работещите и плащащи данъци и осигуровки са МАЛЦИНСТВО няма как да върви не икономиката ами и живота въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
И к'во са се втренчили в плоския данък, който принципно не е плосък, а линеен, като отделно има едни здравни осигуровки, които са си квазиданък, и при които ужа за еднаква услуга се плаща 10 пъти разлика. Аналогично за куп от по-дребните удръжки... Т.нар. плосък данък не просто трябва да се запази, а да се разшири до там, че за здраве, пенсии и т.н. да се плаща фиксирана сума от всеки данъкоплатец, като съответно се получава едно и също, гарантирано от държавата, а който иска повече - на частно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
IvoDim
преди 10 години
Ами то нещата са доста простички за съобразяване...Силна държава (държавност) ДИФЕРЕНЦИРАНИ ДАНЪЦИ (според каквото ви се диференцира)...Слаба държава (държавност) плосък данък...то дори у нас и от 10% се оплакват..Накратко няма значение този референдум. Има значение че държавността ни е...мдааа та така.Сполай Ви!Успешен ден ви желая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Hahoto
преди 10 години
Цялата идея на дискусията е, как да се намери поносим начин, държавата да отчупи по-голямо парче от постната домашна баница на българина, за да я дели със себе си, ***, обръчите от фирми и каквото остане от трохите за пенсионерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"каква данъчна система е подходяща за България при тези нива на корупция и ефективност на държавните разходи. ""Дебатът за бъдещето на данъчната система у нас се завърна с гръм и трясък в социалните мрежи."-------------------------------------------------------------Ако този въпрос ви отклонява вниманието в достатъчна степен, то може да я сменят данъчна система след безкрайни дискусии на всеки примерно 10-ина години и след всяка смяна освен зареждане с нови надежди, да има и "доказателствено обяснение" защо всъщност досега е било толкова зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още