IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой не приема сериозно референдума за независимостта на Каталония

Испанският премиер заяви, че няма да обсъжда националния суверенитет

12:19 | 12.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рахой не приема сериозно референдума за независимостта на Каталония

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че не приема сериозно възможността за провеждането на референдум за независимостта на Каталония.

Допитването обаче е насрочено за 9-и ноември. На тази дата гражданите на областта ще трябва да отговорят на два въпроса. Единият е “Искате ли Каталония да стане държава?”, а вторият - “Ако да, искате ли тя да бъде независима?”.

Испанският министър-председател се закани, че ще се обърне към Конституционния трибунал, за да блокира референдума. По думите му Каталония е поставила страната в сложна ситуация, а той е готов на диалог и би искал да чуе всички гледни точки по въпроса. Въпреки това е категоричен, че няма да обсъжда националния суверенитет и няма да приеме референдума сериозно, докато е премиер на Испания.

Движението за независимост на Каталония набра голяма популярност през последните три години, а половината каталонци посочват, че са за отделянето на областта. Тя има собствен език и съставлява една пета от икономиката на страната.

Намеренията за независимостта са подхранвани допълнително от икономическите трудности в Испания, от големите данъци, концентрацията на властта и бизнеса в Мадрид, както и от орязването на публичните разходи.

Още по темата за независимостта на Каталония можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ако отговора на референдума е "да" - ще бъде обявен за незаконен! - все по-явно се изтърват, че всички са назначени от "други" (нищо че в последствие са избрани от хората) и тези "другите" са точно тези с които хората очакват УЖ тези да се пазарят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още