IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията на ски зоната в Банско е донесла 263 хил. лв. през 2012 г.

От концесии на минерални извори приходите за държавата и общините са малко над 3 млн. лева

16:34 | 12.02.14 г.
Концесията на ски зоната в Банско е донесла 263 хил. лв. през 2012 г.

Общо 263,6 хил. лева е спечелила държавата от концесионния договор за защитената територия, част от национален парк „Пирин“ - ски зоната в Банско през 2012 година. Това е записано в годишния доклад на комисията за текущ контрол по изпълнението на сключените концесионни договори с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Отчетът беше изслушан и одобрен по време на заседанието на Министерския съвет днес.

Действащите през годината договори за добив на минерални води са 21. Плащанията по по тях са малко над 3 млн. лева.

В съответствие със законодателството по сметка на общините са постъпили общо 893,5 хил. лв. от концесионните плащания, а МОСВ е внесло по сметка на държавния бюджет ДДС в размер на 760 хил. лева.

Анализът на добитите от концесионерите обеми минерална вода показва, че те усвояват малки количества в сравнение с предоставените им обеми. Причина за това са ограничените възможности за реализиране на бутилираните минерални води на българския пазар.

Комисията изразява становище, че МОСВ, в сътрудничество с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, трябва да продължи да оказва съдействие на компетентните институции за популяризиране на българските бутилирани минерални води с цел подобряване условията за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още