IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наполитано пред избор: предсрочни избори или нов мандат за демократите

Италианският президент трябва да вземе решение, след като премиерът Енрико Лета подаде оставка

14:57 | 14.02.14 г. 1
Наполитано пред избор: предсрочни избори или нов мандат за демократите

Предсрочни избори или нов мандат за Демократическата партия в Италия е решението, което трябва да вземе президентът Джорджо Наполитано. До поредната политическа криза на Апенините се стигна, след като премиерът Енрико Лета подаде оставка. Днес той ще я връчи на държавния глава.

Прогнозите са, че Лета ще бъде заменен на поста от 39-годишния лидер на Демократическа партия и кмет на Флоренция Матео Ренци.

Новият кабинет може да встъпи в длъжност до другата седмица. Този на Лета просъществува едва 10 месеца. Падането му ще доведе до четвърто правителство в Италия за малко повече от две години.

Европейската дългова криза принуди бившия премиер Силвио Берлускони да подаде оставка през ноември 2011 г. Служебния кабинет на Марио Монти беше повален от рецесия, а неубедителните изборни резултати миналия февруари оставиха Лета да отговаря за коалиция от партии бивши съперници.

"Трябва да предложим начин за излизане от блатото с радикална и дълбока програма за промяна", прикани наследникът на Лета - Ренци, и призова за ново правителство, което да може да управлява до края на мандата на парламента през 2018 г.

Лидерът на Новата център-десница Анджелино Алфано посрещна предпазливо новината. Той заяви, че няма гаранция, че опитът на досегашния кмет на Флоренция ще бъде успешен.

Обикновените италианци посрещат новината по-скоро със скептицизъм.

"Какво трябва да си мислим? Неочаквано е, но се надявам каквото и да направят, да е за доброто на Италия, да има видим резултат. В противен случай няма смисъл. Италианците са наистина изморени от всичко това. Никога не виждат реални резултати. Ще видим какво ще се случи“, коментира пенсионерът Кармело Спагнулио.

Поредната криза в Италия се случва в момент, когато страната се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2014, а безработицата достигна най-високите си нива за последните 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 10 години
Премиерът на Италия няма да подава оставкаhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/premieryt-na-italiia-niama-da-podava-ostavka,166912/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още