IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци, управляващите се опасяват от европейски санкции

09:48 | 18.02.14 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Литва ще проведе референдум за запазване на забраната върху продажбите на земя на чужденци, съобщава онлайн изданието euractiv.com. Експерти обаче предупреждават, че страната ще в противоречие с регламентите на Европейския съюз (ЕС) за свободното движение на капитали.

Сред поддръжниците на вота е една от партиите, която се ръководи от най-големите собственици на земя в страната. Партията успя да събере необходимите подписи и да прокара инициативата.

Литва е поела ангажимент да се присъедини към свободния пазар на земя в ЕС през май 2014 г. Активисти обаче настояват забраната чужденци да купуват земеделска земя да остане постоянна заради опасенията, че цените ще станат непосилни за литовците.

Собствеността на земята е емоционален въпрос в една страна, която е претърпял поредица от окупации. „Литовците са много емоционално прикрепени към земята. Ние казваме, че един тъжен човек изглежда сякаш току-що е продал земята си“, коментира пред Ройтерс Валдас Гаидис, ръководител на социологическата агенция Vilmorus.

Резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци.

Управляващите социалдемократи и основните опозиционни партии се противопоставят на вота. Срещу референдума се обяви и президентът на Литва Далия Грибаускайте, според която гласуването в полза на забраната би била равнозначна на гласуване против членството на литва в ЕС.

„Ако референдумът успее, Литва ще бъде в явно нарушение на правото на Европейския съюз, тъй като ще ограничи свободното движение на капитали“, казва и Игнас Вегеле, професор във Vilnius Mykolas Romeris University.

Той допълва, че Литва се изправя пред риск от санкции, както и опасност да ѝ бъде ограничен достъпът до европейските фондове, които съставляват 16% от публичните разходи.

Главната избирателна комисия на Литва обаче потвърди вчера, че са събрани необходимите за свикване на референдум 300 хил. подписа. Парламентът ще трябва да насрочи дата за референдума в периода май-юли.

За да бъде решението на референдума валидно, избирателната активност трябва да е над 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Слушайте бат си Нобел и освен това мислете с главите, а не с телевизорите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
@nobel -е ... браво за поста !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Най-забавното в цялата история е, че все още има хора, които си мислят, че членството в Евросъюза е ДОБРОВОЛНО."--------------------Хахахах, за украинците ли намекваш? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
потриват доволно ръце, ако насила ги набутат там. Защото "не може то така". В този смисъл ние не сме маймуни. Ние сме роби, които с удоволствие си влачат хомота и колкото повече хомоти им закачат на врата - толкова по-добре. И не дай боже някой да прояви различия в мисленето !!! Моментално останалите го придърпват в редицата да служи на господарите и да не мрънка. Та въпросът ми е от какво ни е освободил ЕС, след като даже по турско сме можели да пътуваме. Имали сме търговци и студенти в Берлин и Виена. Даже на Бае ви *** кой мислите, че му е издавал бизнес-виза, за да ходи и да си продава розовото масло. Нека някой от вас да вземе да проучи въпроса, защото моята информация е, че дедите ни са пътували из Европата дори без документ за самоличност. Достатъчно е било да имаш билет за трена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Най-забавното в цялата история е, че все още има хора, които си мислят, че членството в Евросъюза е ДОБРОВОЛНО. Няма на света създадена организация, която да не е създадена за ограничаване на правата. Като започнем от семейството, минем през държавата и стигнем до ЕС - всичко това е създадено за ограничаване на нечии права. За какво служи според вас семейството? Много съм го мислил, но освен за да могат юристите да печелят пари при разводите друга смислена причина не можах да измисля. Да се събират по двойки, да създават поколение и да се грижат за него е сред най-силните инстинкти в природата. Но ние сме толкова извратени, че без закон, договор подпис и печат не можем вече и до тоалетна да отидем. Ние сме същества, които са загубили свободата си до толкова, че вече изпитваме желание и удоволствие от това, че ни ограничават. И даже започваме да мразим тези, които не желаят ограничения. Швейцарците, например, не искат да влизат в ЕС, но съм сигурен, че ще има много хора, които ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Емнал си най-неподходящия паралел за пример. Брака. И работата стана кат` в сериал. Ама да уточняваме ли кой е бит, кой eб***н, кой съпруг, кой съпруга или любовница, на кой ще е извънбрачното дете, с или без меХлем, бубите и херпеса от къде дойдоха......Тая Европа много брачни специалисти завъди нещо.Едно ще кажа - Сития на гладния не вярва! и Или клатиш или те клатят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Искам теа българчета, дето грачат срещу ЕС, да ми обяснят, след като излезнат от съюза, къде другаде ще намерят такива регулации и вълнуващи препятствия пред бизнеса, такава пазарна среда, изкривена по неповторим и неподражаем начин от всекви квоти, преференции, субсидии, които делят членовете на първа и втора категория? А санкциите?! Оооооо, санкциите дори само заради тях, си струваше да влезнем!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
*** ти сериозно ли? Това само ме радва. Щото с такова мислене, на хората и на политиците, края на тоя проект само ще се ускори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
"В ЕС има ли право на развод?"Естествено, че има право. Всяка държава може да направи референдум за излизане от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Великото народно събрание с нищо не е по легитимно от което и да е народно събрание или избран политик. Пак един файтон хора определят на цялата държава как да живее.Какво значение има за едни селянин във Видинско в София или в Брюксел взимат решенията за неговия живот?Ако шепата политици в София са решили доброволно да прехвърлят част от правата си на друга шепа политици в Брюксел тебе какво те касае при положение, че и при двата случая не ти взимаш решенията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още