IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарните избори - без мажоритарен вот

Мая Манолова е сигурна, че ще има нови изборни правила до вота за Европарламент, анализатори очакват вето от президента

11:07 | 20.02.14 г. 1
Парламентарните избори - без мажоритарен вот

Мажоритарен вот няма да има нито за обикновено Народно събрание, нито за Велико, за което според досега действащото законодателство половината от 400-те депутати се избираха мажоритарно, а другата половина – пропорционално. Това записаха депутатите с окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс, съобщи Dnes.bg.

Депутатите решиха, че ще има и възможност гласоподавателите да влияят върху подреждането на партийните листи с преференция. Прагът обаче предстои да бъде гласуван в пленарната зала.

Въпреки че от ГЕРБ настояваха да има 31 мажоритарно избрани депутати в обикновено Народно събрание, предложението им беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Данаил Кирилов от опозицията се опита да убеди народните представители с аргумента, че по този начин избирателят може да търси персонална отговорност от мажоритарно избрания народен представител. Социалистката Мая Манолова обаче остро разкритикува опозицията заради това предложение.

„Това е пълна измама, защото ГЕРБ отмени мажоритарното избиране на депутати, както и преференцията. Гражданите казаха ясно, че не искат повече тази имитация на мажоритарност, най-лесният начин да отвратим хората е като върнем този експеримент от 2009 г., който заблуди  хората, че ще избират личности, а в крайна сметка избраха партийни послушковци”, заяви тя. Според нея истинският мажоритарен вот може да бъде въведен плавно.

Павел Шопов от „Атака” смята, че мажоритарният вот е една голяма спекулация и лъжа.

Междувременно покрай дебатите в парламента на дневен ред излиза въпросът дали действително ще гласуваме по нови правила на изборите за Европарламент, или вотът ще бъде по Кодекса на ГЕРБ.

Според Мая Манолова новият Изборен кодекс ще бъде приет и ще действа на предстоящите евроизбори. Депутатът заяви пред пред Нова телевизия, че има време работата да бъде довършена и няма да се наложат среднощни заседания на парламента.

В анализ на в. „Труд“ обаче се посочва, че изборните правила, по които ще се проведе евровотът на 25 май т. г., вече не са в ръцете на депутатите, а на президента Росен Плевнелиев. Причината - дори и новият Изборен кодекс да бъде приет на второ четене още днес, което изглежда почти невероятно, държавният глава може да задейства процедурата по вето с най-удължените срокове и междувременно да насрочи датата на изборите по съществуващото законодателство, т. е. по кодекса "Фидосова". Според юристи така се навлиза в хипотеза, при която за изборите действа старият Изборен кодекс, щом датата им е насрочена преди обнародването на новия.

От седмици Плевнелиев критикува БСП и ДПС, че отказват да подкрепят идеята му за референдум по изборни въпроси. Напрежението между тях се задълбочи, когато стана ясно, че в черновата на новия кодекс е съществувала хипотеза за вот "3 в 1" през май - за евродепутати, депутати и президент, припомня изданието.

На въпрос дали очаква президентът Росен Плевнелиев да забави приемането Изборния кодекс, като наложи вето, Манолова днес заяви, че държавният глава няма да спечели от това. Тя е категорична, че новите правила ще минат, въпреки че от ГЕРБ неистово се съпротивляват срещу това кодексът на Искра Фидосова да остане в историята и следващите избори да се провеждат с нови правила.

Новият Изборен кодекс е по-добър от стария, което не значи, че стария е лош, коментира промените математикът Михаил Константинов. Според него една по-сложна бюлетина ще създаде естествен образователен ценз, защото по-неграмотните хора имат по-голяма вероятност да стигнат до недействителен глас по невнимание.

Народното събрание е притиснато от сроковете и вероятно ще постигне консенсус за нов Изборен кодекс преди изборите за Европарламент, прогнозира пред БНР Владимир Христов, главен асистент от Института за държавата и правото при БАН.

Най-новото, което предлага проектът за Изборен кодекс и е различно от практиката в последните години, е това, че в него се съдържа методиката за превръщането на гласове в мандати. Това, че методиката за изчисляването на резултатите е включена в приложението на Кодекса, ще даде стабилност, но едва ли системата ще стане ясна за широката публика, смята Христов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"в него се съдържа методиката за превръщането на гласове в мандати. Това, че методиката за изчисляването на резултатите е включена в приложението на Кодекса"да го бяхте написали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още