IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: ЕЦБ може да отслаби още еврото

Еврозоната трябва да обмисли по-сериозно и въвеждането на отрицателни лихви по депозитите, смята популярният икономист

16:39 | 21.02.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: ЕЦБ може да отслаби още еврото

Европейската централна банка (ЕЦБ) има възможност да стимулира още икономиката на еврозоната и в същото време да отслаби валутата си, смята популярният икономист от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

"Трябва да има някаква степен на смекчаване на паричната политика и кредитните улеснения. Евентуално отрицателни лихви по депозитите, за да се отслаби еврото, да се облекчат финансовите условия, да се даде начало на кредитния растеж", посочи в интервю пред Bloomberg съоснователят на Roubini Global Economics LLC.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отправи сигнал към инвеститорите на 6 февруари, че институцията може да прибегне до допълнително парично стимулиране. По думите му централните банкери все пак се нуждаят от по-широка представа за текущата икономическа картина преди да предприемат подобно драстично решение.

Анкетираните от Bloomberg икономисти са разделени по въпроса дали банката ще предприеме действия през март на фона на все по-забавящата се инфлация в региона.

Драги остана предпазлив относно икономическите перспективи пред еврозоната. Брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния блок се разшири с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на годината, побеждавайки прогнозите на икономистите. Въпреки това индексът на потребителските цени се забави до 0,7% през януари, ударяйки 4-годишно дъно. Безработицата е в близост до историческия максимум, а банковото кредитиране продължава да се свива.

Според Рубини базираната във Франкфурт ЕЦБ също така трябва да вземе предвид силата на еврото. Валутата поскъпна с 3 на сто спрямо долара през последните шест месеца, заплашвайки да ограничи конкурентоспособността на износителите в 18-членния блок.

"Стойността на еврото е твърде висока. Допълнително смекчаване на паричната политика чрез конвенционални и неконвенционални решения може да отслаби валутата", допълни той.

По думите на експерта европейските централни банкери могат да обмислят и преки покупки на активи, подобни на количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ и централните банки във Великобритания и Япония.

"ЕЦБ няколко тримесечия сериозно обмисля тази възможност. Но човек никога не знае... Може би до края на годината тази опция, която смятам, че е едно от най-добрите неща, които банката може да направи, в крайна сметка може да се материализира", допълни икономистът.

Повече от Нуриел Рубини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Tова е икономически форум, а не место за избиване на комплекси.Ако не си съгласен - спори и пробвай да убедиш с доводи, а не с просташки език.За финал ще припомня,че преди 14 години еврото беше доста по-слабо от долара , който струваше в Бг 2.30 лв. Тогава Германия трябваше да избива цената на Обединението и щурите пари, които наля в Източните провинции...т.е. това са си стимули почти по сегашните американски стандартиАлан Грийнспан свали лихвите през 2003 до рекордно ниски нива и срина долара без да напечата и един цент, като сложи основите на жилищния балон и кредитния крънч - това е световно престъпление защото Америка е първата икономика е Света и държи резервната му валутаСлед това Буш започна две изключително престъпни войни - Афганистан и Ирак,не без помощта на ФЕДРезултатът - световна криза,която продължава и до днесНа Европа/без Германия/ в момента и трябва слабо евро за да подкрепи износаТова са доводите за тоя сайтТвоето е просто просташко,лошо възпитание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
milioner4e
преди 10 години
Сори, ама само балъците повтарят тъпотията с първите 7 години и "седи си там", "много разбираш", "страшен си", "не са ти силната страна". Ако ми кажеш на тебе кое ти е силна страна... само не ми казвай, че са финанси и икономика, че много станахте корифеите на икономическата мисъл и действие. Се има как да се направи и като стане време и нищо не се прави, защото само си плямпате, че има начин и не знам си кво. Аре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Няма да ти коментирам изразните средства,защото те са огледало на първите ти 7 години,а там яко се е вихрила ***,както е видно..."Келешар" вероятно по-би прилягало на баща ти,който незнайно как е създал такова въплащение на доброто възпитание.Дали ще коментирам Грийнспан, ЕЦБ или когото и да е си е мое право и ако ми е необходимо позволение за това,то определено няма да го поискам от тебеВ този аспект е крайно безсмислено да ти давам доводи защо ЕЦБ и политиците на Европа трябва да се погрижат да свалят евротоТова може да стане и без печатане, разбира се Има си икономически похвати достатъчноНо икономиката и финансите не са ти силната страна, както се видиПо-лесно боравиш с келешаритеСтой си при тях - очевидно си си на местото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
milioner4e
преди 10 години
Кой си ти, че да говориш за Грийнспан бе келешар? Голема работа сте тва държавопропагандиращите *** повтарящи само и единствено световните конспирации, че Сорос организира протестите в Папуа Нова Гвинея, Уол Стрийт са престъпници и не знам си кой бил съсипал света сам самичък. ЕЦБ да не ви е мандра, свали днеска еврото, утре го дигни. Европа изнася качество, това че сама си прееба производството ФЕД не е виновен или Грийнспан, защото БМВ и Ауди и другите заводи цепат мрака и ги боли *** от смешния курс. Това, че някое си франсе иска да си продава млякото на 4 евро килото, а някой друг го предлага на 1,5 си е проблем на франсето и той да си оправи цените, а не ЕЦБ. Америка в момента са по-зле от Европа утре като спрат печатницата и са Гудбай. И тука ли трябва да пуснеме печатницата да се държим на командно дишане, и колко ще издържим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
mos70
преди 10 години
Аз казвам, че под 1.20 няма да падне ! Там е проекцията към момента на ЕМА 1000 на месечна графика, т.е. това в хипер дългослочен план. А в перспектива година-две възможният минимум е около 1.27 - 200 ЕМА на месечна!Генерално погледнато - еврото е по-силна валута от долара! "Вашингтон" реално е просто една гола хартийка, зад която стои една мега частна еврейска банка, наречена ФЕД, както и цяла ескадрила от подводници, Ф-15, Ф-16 и Ф-22 !! Тия последните 4 неща "обезпечават" живота на тая зелена тоалетна хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
"Още"? Че какво му е слабото на еврото, че "още"? Уморих се да повтарям тук у къде ли не-ЕЦБ не е нищо друго,освен клон на Дойчебанк и като такъв се грижи само и единствено за германските интереси-корпоративни и политически. Гемания угодничи на тези интереси, както и на престъпниците от Уол Стрийт, които искат доларът да е слаб, най-вече и почти единствено спрямо еврото-така си избиват дефицитите,дълговете и каквото се сетите. Защо само еврото-просто е. Един от най-големите съвременни престъпници, Алан Грийнспан,главен виновник за състоянието на световната тежка криза, каза-повече от половината американски фирми оперират на европейския пазар и затова еврото трябва да е силно(печалбите в долари са огромни). Германия пък има сигурен пазар без курсови разлики в ЕЗ, производствата в др страни са унищожени,при слаб долар суровините са евтини, а готовата стока се продава с ДДС....Не чакайте нормални стойности на еврото( под 1.15 долара)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
lyusien
преди 10 години
-Не може - Е Ц Б трябва да намери начини да свали необяснимо високия курс на еврото спрямо долара Намаление отново на лихвите увеличение на стимулите Масирана покупка на доляри и продажба на евро В противен случаи Европа ще бъде тормозена от ниска инфлация мижав растеж и огромни проблеми със износа И как ще деиства зоната за свободна търговия между С А Щ и Европа при курс от над 1.30 долара за евро Аз не мога да си представя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още