IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е рестарт на нереализираните проекти на молове?

Преструктуриране на проекти е възможно, ако се намери финансиране, проектът има отлично местоположение и кредиторът и инвеститорът работят при настоящите наеми

12:27 | 24.02.14 г. 5
Възможен ли е рестарт на нереализираните проекти на молове?

Между 6 и 9 от нереализираните проекти за търговски центрове могат да преодолеят затрудненията, ако бъдат подкрепени от настоящите им кредитори и нов инвеститор, според консултантската компания Forton.

Кръгът на инвестициите с потенциал е дори още по-широк, ако се добавят търговските центрове с по-малки размери, разположени в центровете на градове с под 100 хиляди жители, посочват експертите.

“Банките, финансирали една част от засегнатите от кризата обекти, вече предприемат мерки за стабилизирането им. Някои от останалите вече са потенциални цели за нови инвеститори, които смятат, че ще могат да ги преструктурират успешно“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на компанията.

„Това далеч не означава, че за всички проблемни проекти ще бъдат намерени решения. Пазарната ситуация и степента на затрудненията се различават съществено от проект до проект и от пазар до пазар“, допълва Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в компанията.

За да бъдат преструктурирани успешно, са необходими няколко условия: финансиране, отлично местоположение и готовност от страна на кредитора и инвеститора да работят при настоящите пазарни наеми, казва още Генев.

„Големите вериги очакват наеми, определяни от действителните обороти, и висока обща заетост на мола. Част от търговските центрове са в параграф 22, тъй като имат нужда от наематели, за да повишат заетостта си, но не могат да ги привлекат, ако вече нямат достатъчно заети площи“, пояснява той.

Друга част от проектите имат нужда от финансиране, за да преодолеят структурни недостатъци като неефективни разпределения, или за довършване на отделните магазини по изискванията на наемателите.

Според компанията “Панорама мол” в Плевен, чието строителство започна по време на пика на пазара – 2007 г., и заради кризата така и не отвори врати, демонстрира пътя на възстановяването на качествените проекти.

Два месеца преди официалното му откриване заетостта в мола надхвърля 70 на сто. Магазини там ще открият веригата за облекло H&M, която отваря първия си магазин в Северна България, модният бранд Kenvelo, веригата за обувки Deichmann, кино „Арена“, „Хиполенд“, „Зора“, Sport Vision, ресторанти „Майстор Миро“ и McDonalds, дрогерия dm, аптека Subra и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 7
alligator_29
преди 10 години
Нямам нищо против молове, предпочитам да отида в МОЛ, отколкото да мръзна по улиците или пазарите. Но за да е атрактивно за наемателите по време на криза, наемите трябва да са обвързани с реализираната печалба. Т.е. да се плаща определен процент от печалбата като наем. Няма печалба - няма наем, нещо такова да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Ogibogi
преди 10 години
Стига с тия платени реклами на молове! Вече били заети 70 % от еди кой си мол, айде че не остана! Пълни глупости! всички реват, че българските фирми умират, а се строят молове, които са пълни с чужди фирми и източват пари от нашия пазар, например: Sport Vision sa сърби,продават скъпо и парите отиват в Белград,Kenvelo са чехи и парите отиват в Прага, както от ЕРП-та и всики други фирми по моловете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Българско реалити шоу:НА ВСЕКИ *** ГОЛ - ПО ЕДИН МОЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
Тези проекти са били на границата във вихъра на 2006-2007, сега вече са отвъд. Или накратко казано свършиха лудите паре. Така че едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Защо не? Само че като нещо друго - различно от мол. Примерно комплекс с болници и домове за възрастни. И без това има много такива умрели молове по малките градове. То болница няма - мол ще правим. Пример Русе - 1 болница (ако изобщо може да наречеш така това недоразумение) 3 мола и дупки за още 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още