IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Бразилия договориха прокарването на подводен комуникационен кабел

Целта е да се избегне шпионажът от страна на САЩ

16:37 | 25.02.14 г. 1
ЕС и Бразилия договориха прокарването на подводен комуникационен кабел

Европейският съюз и Бразилия се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза. Целта на тази стъпка е да се попречи на САЩ да шпионират.

Самият проект ще струва 185 млн. долара, а бразилските планове показват, че той може да бъде приключен още през 2015 г.

В момента Бразилия е зависима от САЩ за почти всичките си комуникации в Европа, но идеята е това да се избегне.

Причината за проекта са разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, благодарение на които стана ясно, че американските служби са шпионирали Бразилия. Подслушван е и телефонът на президента на страната Дилма Русеф.

След като информацията за това беше оповестена, държавният глава реши да отложи своето официално посещение в САЩ и подчерта, че е необходимо да се зачита правото на личен живот, човешките права и суверенитетът на страните.

От своя страна, Брюксел отправи заплахи, че ще замрази споразумението между Европейския съюз и САЩ за предаване на данни. Това ще се случи, ако Америка не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани.

Подробности за проекта вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Скъпо начинание, но не баш. Напук на централизацията на интернет, която САЩ иска да наложи, дано да има повече такива напречни връзки. Това е истинския свободен интернет. Още в зората му в България големите доставчици на интернет бяха пуснали локални напречни директни връзки един към друг, което облекчи страшно много външните им линии, а скоростта на сайтовете в този локален "български" интернет скочи максимално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още