IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Христов: Данъчната система в България стимулира хората да потребяват

В бедните страни тя трябва да насърчава спестяванията, които са източник на нужните инвестиции, сподели подуправителят на БНБ

12:09 | 26.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
К. Христов: Данъчната система в България стимулира хората да потребяват

Дискусията за бюджетния дефицит и разходите на правителството няма значение за икономиката. Значение имат стимулите за развитие на икономиката, на бизнеса. Режимите на парична политика и на валутен курс също нямат никакво значение. Те са неутрални към растежа в дългосрочен план. Възможността курсът да е константен, плаващ или регулиран от централната банка няма значение върху дългосрочния потенциал за растеж на една икономика. Това сподели подуправителят на Българска народна банка Калин Христов на конференцията на Deloitte България за нагласите на финансовите директори.

„В българската икономика няма голямо значение дали вътрешното потребление ще нарасне с 0,5 или с 0,7%, дали БВП ще се разшири с 1,5% или с 1,7%. Знаейки какво е изходното състояние, въпросът за това как се развива една икономика, е много различен от въпроса за това как расте, тъй като икономиките, когато се развиват, преминават през различни цикли“, продължи изложението си по темата „Конкурентност и растеж – ролята на банковия сектор“ централният банкер.

„Нивото на капитал в родната икономика е ниско. Кумулативният спад на растежа на инвестициите от 2008 до 2013 г. е 50%. „За да расте една икономика, трябва да развива инвестициите, но как?“, пита риторично Христов. „В страни, които са бедни (с ниско ниво на капитал и нисък БВП на глава на населението), е важно как е структурирана данъчната система, за да могат хората да спестяват, които спестявания да бъдат източник на инвестиции."

„При ниското ниво на подоходния данък и на нивото на облагане на потреблението в нашата страна хората са стимулирани да потребяват. При по-висок ДДС хората биха били стимулирани да спестяват“, описа Христов структурата на данъчната система в България, като каза, че в дългосрочен план трябва да е ясно дали тя стимулира хората да спестяват или да потребяват.

„Въведе се данък върху лихвите по срочните депозити при система, стимулираща хората да спестяват. Когато се въведе, той можеше да бъде избягван. Това доведе само до трансформация на депозитите към необлагаеми от облагаеми. Идеята спестяванията да бъдат ограничение не сработи, тъй като се промени само структурата на депозитите – от срочни към текущи“, продължи подуправителят на БНБ.

„Спестяванията преминават през фондовите пазари само на най-високото ниво на развитие на една икономика. При по-нисък риск спестяванията преминават именно през банковата система“

„Паричната политика може да влияе върху колебанието на лихвите, но не може да влияе дългосрочно върху тях. Колкото по-неразвита е една икономика, по дефиниция в нея трябва да има по-високо ниво на лихвените проценти“, коментира цената на кредита финансовият министър в служебното правителство.

Калин Христов говори за т. нар. „пряк път“, т.е. ако влезем в еврозоната, лихвите ще паднат. „Това, което сме научили от кризата в еврозоната е, че не можем да имаме ниски лихви, когато в страната има по-висок риск“, каза той.

„Другият въпрос е дали, когато се кредитира, трябва да се влияе външно на цената на кредита. В теорията и практиката това се нарича „финансова репресия“. Трябва да се гледа средата, за да се отговори на въпроса дали това има смисъл. В нашата среда отговорът е, че няма смисъл“, говори Христов за това дали лихвите по кредитите трябва да се определят институционално.

„В банковия сектор има висока свръхликвидност, но при наличието на инвестиции, тя ще спадне много бързо. Състоянието й сега създава предпоставки за внасяне на капитал в бъдеще, в дългосрочен план“, коментира Христов ликвидността на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Вие явно не сте объркан.. да се чуди човек защо тогава 25 години дълбаем дъно след дъно. И навсякъде е мизерия, че и се увеличава. Ааа да някой трябва да дойде и да ни измете къщата.. или да ни даде пари ние сами да си я изметем.. Щото откъде на къде сами ще го правим. Те *** не го правят пък ние ли. В момента България е това, което видях в едно *** гето преди 25 години: навсякъде кал.. спира такси, слиза *** и влиза в кален двор.. вътре всичко се разпада.. но пък на покрива на къщата - голяма сателитна антена и се чува яко музика. Почти съм сигурен вътре имаше телевизор последен модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И този човек е подуправител на БНБ.. не мога да повярвам, че го казвам но започвам да се радвам, че сме в борд, защото хора с такова мислене и капацитет не са способни да ръководят самостоятелна централна банка! Той дори сам си го е казал в текста - споменава, че влизането в ЕЗ било пряк път. Хем банките били свръх ликвидни, хем нямало как да паднат лихвите, щото риска бил голям. Ми как няма да е голям бе!!! Вчера един познат с 1/2 сива заплата взе кредит от Пощенска банка! Вие разбирате ли, че това което се случи през 2008, се повтаря 1:1 сега!!! Банките са тези, които вдигат риска толкова много, а не потребителите или фирмите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Тук много хора изразяват съмнение в познанията и възможностите на г-н Христов. Аз напротив, не смятам, че му липсват и това е тревожното. Когато Бате Бойко се изкаже неподготвен, се усмихвам, но когато подготвен човек говори неверни неща ( и знае че са неверни, убеден съм), тогава се тревожа, защото се питам "Защо го прави?" Подобна е ситуацията с премиера - зная че е умен и подготвен и когато прави и говори глупости ( а то е повечето време) значи се опитва нещо да скрие и излъже, а това е страшно за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Страшно заблуден и объркан си, според мен. Виждам и, че доста хора ти го казват.Иначе по темата. Аз също не се титулувам икономист, друг е въпроса що е то...Но, г-н Христов Също е много объркан. С просто око и средно интелигентно ниво се забелязва, че казаното от него не е вярно и пишештите тук бързо го разбраха и прозряха вероятни причини за такива твърдения.Лошото е, че такива объркани хора ще определят правила с които хората в БГ трябва, щът-нещът да се съобразяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
ОК, мисли си както искаш, просто не е вярно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Калин Христов - мъдрости от шипковия храстЗащо ли хората не потребяват, щом като данъчната система ги стимулира. И защо ли спестяванията растат, щом данъчната система стимулира потреблението.А това което сме научили от кризата е , че не можем да имаме ниски лихви при висок риск за страната. Аз мислех че последното е учебникарска истина, а наученото от кризата е съвсем друго !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. За данъка върху лихвите от депозити - или ще имам истински пропорционален данък който ще обхваща всички доходи в икономиката или не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
По темата - да данъчната ни система има системен проблем . Данъците за луксозни НЕ производствени активи са много НИСКИ . Демек - закона за местни данъци и такси трябва да обложи сериозно построените кичозни про гимназии , s-класи , Q-седмици и всякакви подобни "активи" . Според мен републиканските са си Ok.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
mick
преди 10 години
В България никой не цени времето си. Всеки предпочита да прави сам ремонт 10 дена и накрая да е със съмнително качество, щото едно е да правиш ремонти всеки ден, друго е веднъж на 5-10 години - забравя се. Отделно в повечето случаи никой не прави ремонти.. отлага докато му падне нещо на главата. В другите страни имат къщи на по 200 години и си ги ползват, ама там ги поддържат. Ние не. Ние сме като ***. Всеки имот "произвежда" услуга - подслон, дали за човек, дали за фирма. И това струва пари, излез на свободен наем и ще разбереш цената. Всъщност поддръжката на имотите, на инфраструктурата би трябвало да е основна част в една икономика. Много работни места биха се открили ако имаше поддръжка. Да не говорим, че качеството на живот щеше да е 1000 пъти по-добро и хората нямаше да бягат по чужбина.Поддръжката на имотите, инфраструктурата, е това което е оранта и сеенето за земеделските земи. Няма ли го - няма реколта или ако има ще е мизерна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Не съм съгласне с нито една дума от написаното. Какво значи ако работиш плащаш данъци ако купуваш - пак? Данъци има навсякъде по света и в края на краиштата, така плащаме за живота си в що-годе цивилизовано общество.Картофи вече никой не си сади, та даже и за продажба не сади, немските са много евтини. Майстори не викам, щото не са никакви майстори а пълни *** и осират всичко. А за имотите.. ами просто е по-евтино да си построиш нов, отколкото да ремонтираш стар. Имота не може да произвежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още