IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Депозитите ще продължат да растат по-бързо от кредитите

Ако лихвите по депозитите паднат още малко, средствата ще започнат да се инвестират в икономиката, смятат от банката

11:48 | 27.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
УниКредит Булбанк: Депозитите ще продължат да растат по-бързо от кредитите

През първия месец на новата година общата сума на депозитите се е увеличила с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. са спестили домакинствата.

Депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)* през януари нарастват с 10,7% на годишна база до 38,347 млрд. лв. През декември прирастът им бе 8,3% спрямо същия месец на 2012 г. 

Депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,491 млрд. лв. към 31 януари 2014 г., като нарастват с 9,7% за година. 

Средствата в банки на финансовите предприятия се повишават с 2,9% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на януари те възлизат на 3,745 млрд. лв.

Сумата на спестяванията в икономиката продължава да бъде по-голяма от сумата на отпуснатите от банките кредити към домакинствата, финансовите и нефинансовите предприятия.

Общата сума на депозитите вече възлиза на 57,582 млрд. лв. към края на януари. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с цели 9,9% на годишна база, показват данните на Българска народна банка (БНБ).

В края на месеца общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,492 млрд. лв., като на годишна база те се свиват с 0,4%.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,592 млрд. лв., като през януари регистрират понижение с 0,2% на годишна база, както и през декември.

Потребителските кредити възлизат на 7,397 млрд. лв. и са с 2,2% повече спрямо края на януари 2013 г. В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,828 млрд. лв., като намаляват с 0,8% на годишна база.

През януари заемите за нефинансовите предприятия се понижават с 0,6% на годишна база и достигат 34,899 млрд. лв.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 1,002 млрд. лв. за същия период, като в сравнение с януари 2013 г. те се повишават с 3,5%.

"И през тази година очакваме ръстът на депозитите да изпревари този на кредитите. Докато потенциалът за растеж в дългосрочен план продължава да е налице, в краткосрочен и средносрочен план търсенето на нови кредити ще остане слабо. Това се дължи на комбинацията от все още високи нива на дълг в някои сектори на икономиката, и твърде крехкото възстановяване на БВП, което допълнително е ограничавано от продължаващата политическата нестабилност и икономическата несигурност. Но при успокояване на политическата ситуация със сигурност можем да очакваме и населението да започне да мисли в посока на реализиране на отлагани нужди като закупуване на жилище, ремонт и други", заявиха от УниКредит Булбанк за Investor.bg.

"Освен това очакваме хората все по-често да започнат да търсят алтернативни форми на спестяване - взаимни фондове, спестовни застраховки, допълнително пенсионно осигуряване. Надяваме се тази година да започне балансирането на спестяванията. Колкото повече падат цените на депозитите, толкова повече темата ще излиза на дневен ред. Хората търсят добра възвръщаемост на капитала, който минимум да се пребори с инфлацията. Освен това ако паднат още малко лихвите по депозити, средствата ще започнат да се инвестират в икономиката. Сега малко бизнеси могат да докарат 5% печалба, колкото могат да се вземат от лихва по депозит, това не стимулира инвестирането", смятат анализаторите на банката.

„Тенденцията при спестяванията през януари е обусловена от два фактора. Първо, това е трайният тренд при покачването на спестяванията от 2008 г. до днес, т.е. в годините на депресията. Второ – понижената икономическа активност на потребителите. В някои сектори на икономиката няма инвестиции и те са натрупани като спестявания“, заяви за Investor.bg. доц. д-р Емил Хърсев, преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

„Ако се чудите защо прирастът в спестяванията не се отразява и в покачване на брутния вътрешен продукт, то трябва да имате предвид, че спестяванията не са продукт само на България. Българите, които работят в чужбина, спестяват в нашата страна. Макар и не толкова изразена е тенденцията и чужди граждани от съседни страни да влагат парите си в нашата държава“, допълни той.

„Данните от януарската статистика по принцип се обясняват с т. нар. „ефект на първи януари“. В първия месец на годината паричното обращение се свива навсякъде по света, във всички държави. След най-активния месец от всяка година, какъвто е месец декември, следва свиване на паричната маса в лицето на най-ликвидния агрегат M1”, сподели в заключение Хърсев.

От началото на годината е в сила по-ниският данък върху лихвите по срочните депозити. Правителството реши налогът да бъде намален до 8% от 10%, с колкото се облагаше доходът от лихви през цялата 2013 г. По всичко личи, че въпреки това нагласите на потребителите към спестовност не са се променили. За сметка на това обаче има промяна в структурата по вид и срочност на депозитите. През миналата година интересът към безсрочните влогове и спестовните сметки, например, се повиши значително. Банките, чието задължение е да начисляват и внасят данъка, намериха начин да предлагат по-атрактивни продукти и по-високи лихви по този вид депозити, отколкото по срочните влогове.

„Въведе се данък върху лихвите по срочните депозити при система, стимулираща хората да спестяват. Когато се въведе, той можеше да бъде избягван. Това доведе само до трансформация на депозитите към необлагаеми от облагаеми. Идеята спестяванията да бъдат ограничение не сработи, тъй като се промени само структурата на депозитите – от срочни към текущи“, каза вчера подуправителят на БНБ Калин Христов.

* Към категорията „домакинства и НТООД“ се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 15
Императорът
преди 10 години
Дръжки ще се инвестират. И 0.48% да станат лихвите по депозитите, простаците пак ще си турят парите в бамката, защото нито имат акъл за нещо друго, нито искат да се научат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 16
Императорът
преди 10 години
Дръжки ще се инвестират. И 0.48% да станат лихвите по депозитите, простаците пак ще си турят парите в бамката, защото нито имат акъл за нещо друго, нито искат да се научат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
tonibg
преди 10 години
Ами ако ги питаш тях, направо да махат лихвите по депозитите, и пропорционално да увеличат лихвите по кредитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Абе как ще нарастват бе, тези не слушат ли Христов? А *** ха, страната ги стимулира да харчат, а те не са разбрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още